Duurste voetballer bij WK op de bank

ROME, 18 mei - De 23-jarige spits Roberto Baggio is sinds gisteren de duurste voetballer aller tijden, maar tijdens de wereldkampioenschappen moet hij waarschijnlijk op de bank zitten.

Baggio is voor een bedrag van 25 miljard lire, bijna veertig miljoen gulden, door Juventus gekocht van Fiorentina, zo heeft zijn zaakwaarnemer bekendgemaakt. De op een na duurste speler is Diego Maradona, in 1984 door Napoli voor ruim twintig miljoen gulden gekocht van Barcelona. Voor Ruud Gullit betaalde AC Milaan in 1987 zeventien miljoen aan PSV. De vertegenwoordigers van Juventus en Fiorentina hebben gisteren hun handtekening gezet onder het contract, dat voorziet in een transfersom van achttien miljard lire en een jaarsalaris voor Baggio van rond de twee miljard lire, ruim drie miljoen gulden. Baggio zelf zou vanmiddag zijn handtekening zetten onder het contract, dat voor vier jaar zou gelden. Zowel Juventus als Milan heeft dit jaar pogingen in het werk gesteld om Baggio te krijgen, maar de voorzitter van Fiorentina, graaf Flavio Pontello, had zijn sterspeler al geruime tijd geleden beloofd aan Fiat-president Gianni Agnelli, de voorzitter van Juventus en president van Fiat.

De trainer van het Italiaanse elftal, Azeglio Vicini, heeft dit seizoen pas na een langdurige perscampagne in zijn selectie plaats ingeruimd voor Baggio, die bij Fiorentina op dezelfde plaats speelde als Ruud Gullit bij AC Milan en Diego Maradona bij Napoli. In een reactie op het nieuws van de transfer zei Vicini dat de 23-jarige Baggio nog moet rijpen en dat zijn spel behalve onder een aantal blessures eerst heeft geleden onder excessieve lof en later onder excessieve kritiek. Baggio begint daarom op de reservebank, aldus Vicini.

De transfer van Baggio hing al geruime tijd in de lucht, maar met de aankondiging is gewacht tot na de finale van de UEFA-Cup tussen Juventus en Fiorentina. Supporters van Fiorentina zijn kwaad op graaf Pontello, omdat hij zijn sterspeler, die nog tot 1991 onder contract stond, heeft laten gaan. Zodra het nieuws bekend werd verzamelde zich een boze menigte voor het hoofdkantoor van Fiorentina in Florence. En later op de avond moest de politie tussenbeide komen toen er relletjes uitbraken bij het huis van de graaf.

De transfer past in de plannen van Juventus, dat dit jaar de UEFA-Cup en de Italiaanse beker heeft gewonnen, om een volledig nieuw team te vormen voor de jaren negentig. Juventus is bijzonder actief op de markt en heeft al de Braziliaanse verdediger Julio Cesar en de FC Koln-speler Hassler gekocht.

    • Marc Leijendekker