Damrak volgt Londen in koersbewegingen

AMSTERDAM, 18 mei - De Amsterdamse effectenbeurs volgde vandaag de Londense effectenbeurs in zijn koersenpatroon. In New York stegen gisteren de aandelenkoersen. Japan moest vandaag een gering verlies incasseren.

AMSTERDAM - Nadat de Londense koersindex na de stijgingen van gisteren ook vanochtend weer in de lift zat, leek zich ook in Amsterdam een vaste stemming te ontwikkelen. Maar in korte tijd verloor Londen weer alle koerswinst waarop Amsterdam zich liet meezakken en een volgens handelaren toch wat teleurstellend beeld toonde. Ondanks een wat betere dollar, een flink hoger pond en een Dow Jones die donderdag 12 punten was gestegen, toonde de stemmingsindex rond half twaal slechts een winst van 0,10 op 119,80, na bij het begin van de handel 120,10 te hebben gestaan.

De internationals waren verdeeld. Koninklijke Olie noteerde ex-dividend aan het eind van de ochtend zes dubbeltjes beter op fl.142 en Unilever eveneens zes dubbeltjes op fl.151,50. Maar Hoogovens en Philips moesten twee dubbeltjes laten. Buhrmann-Tetteroide was ruim een gulden beter op fl.68,70, terwijl Wessanen de winst van gisteren wist vast te houden en aan het eind van de ochtend een winst noteerde van fl.0,70 op fl.75,40. Borsumij Wehry was op enig aanbod fl.2 lager op fl.

83. De obligaties waren 's ochtends een dubbeltje lager. Op de parallelmarkt waren er voor Verkade na alle overnemingsperikelen bij een verlies van fl.8 op een koers van fl.407 geen kopers in de markt. Volgens handelaren heeft Pierson als adviseur van United Biscuits aandelen op de markt gedumpt in een poging de koers te laten zakken, zodat het overnamebod van fl.400 per aandeel kans van slagen heeft.

NEW YORK - De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren over het algemeen gestegen, zij het dat ongeveer de helft van de winst tijdens de handel werd tenietgedaan. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig industriele fondsen, die vrij snel na het begin van de handel op een winst van 25 punten stond, sloot op 2831,72 punten en dat was 12,04 punten hoger dan woensdag. De sterke stijging van de aandelenkoersen in Londen en omvangrijke aankoopprogramma's die de computers aangaven zorgden voor een flukse stijging op de beurs van New York. Daarbij speelde ook de hogere obligatiemarkt een rol. De dollar was in New York hoger. De koers zat tegen het einde van de handel op fl.1,8545 na fl.1,8500 op woensdag. De slotkoers van gisteren in Amsterdam was fl.1,8460.

TOKIO - Als gevolg van de gepubliceerde cijfers over de groei van de geldhoeveelheid in april onderging de angst voor inflatie in Japan een opleving. De aandelenkoersen op de beurs van Tokio moesten hierdoor een fractie van hun waarde prijsgeven. Het Nikkei-gemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen verloor 48 punten op een niveau van 32.014. De handel was zeer rustig.