Bush: geen speciale status voor Duitsland

WASHINGTON, 18 mei - De Amerikaanse president George Bush en de Westduitse bondskanselier Kohl hebben zich gisteren tijdens een ontmoeting in Washington eensgezind getoond over het NAVO-lidmaatschap van het verenigde Duitsland. 'Vijfenveertig jaar na het einde van de oorlog is er geen reden meer dat een verenigd, democratisch Duitsland wordt uitgekozen voor een speciale status', zei Bush gisteren op het grasveld voor het Witte Huis.

Niet bekend

Bush en Kohl zeiden dat de Sovjet-Unie geruststellingen moet krijgen over haar veiligheid maar dat het NAVO-lidmaatschap van Duitsland onbespreekbaar moet zijn. 'We willen niet dat een verenigde Duitsland niet-gebonden is, los drijft tussen twee kampen', zei Bush.

Kohl en Bush hebben ook gesproken over de Cocom-lijst, de lijst van hoogtechnologische produkten die niet mogen worden uitgevoerd naar Warschaupact-landen. Kohl sprak op tevreden toon over de verregaande reductie van Cocom-controles. De Verenigde Staten maken zich zorgen dat de belofte van beide Duitslanden dat een verenigd Duitsland alle leveringsverplichtingen van Oost-Duitsland aan de Sovjet-Unie op zich zal nemen de Cocomlijst betekenisloos zal maken.

Het overleg tussen Bush en Kohl diende mede ter voorbereiding van de top die de Amerikaanse president eind deze maand zal hebben met Sovjet-president Michail Gorbatsjov. Bush heeft de afgelopen weken in dit verband ook al ontmoetingen gehad met de Franse president Francois Mitterrand en de Britse premier Margaret Thatcher.

    • Onze Laura Starink