Amsterdams hof spreekt krakers vrij

AMSTERDAM, 18 mei - Het Amsterdamse gerechtshof heeft gisteren wegens gebrek aan bewijs zeven verdachten vrijgesproken van openlijke geweldpleging ongeregeldheden rond de dood van de kraker Hans Kok in 1985. De rechtbank veroordeelde destijds twintig krakers die bij de rellen zijn opgepakt tot gevangenistraffen van een tot vier maanden en boetes van enkele honderden guldens. De Amsterdamse rechtbank baseerde het bewijs toen grotendeels op anonieme verklaringen en processen verbaal van politiemensen. Het Hof is van mening dat aan deze verklaringen, anoniem door politiemensen afgelegd omdat zij zich bedreigd voelen, slechts 'een geringe bewijskracht' kan worden toegekend. De advocaten van de vrijgesprokenen overwegen schadeclaims tussen de duizend en tweeduizend gulden in te dienen.