VROUW EN FILM

Ter gelegenheid van de aanstelling van twee nieuwe hoogleraren Vrouwenstudies in Utrecht wordt er een klein filmfestival georganiseerd onder de titel 'Women in Cinema: Science and Fiction'. Volgens Annette Forster, een van de programmeurs, moet het geheel beschouwd worden als 'een kadootje' voor de nieuwe professoren, de sociologe Selma Sevenhuysen en de Australische filosofe Rosi Braidotti. Ze vormen eenaardig welkomstgeschenk, deze drie halve weken in de maanden mei en juni. Ieder staan ze in het teken van een voor de vrouwenbeweging elementair gevoel en ze beginnen telkens op een zondagmiddag met een lezing (steeds om 14.30u.). Die zondagmiddag en de daarop volgende drie avonden (om 19.30u. en om 21.45u.) kunnen er dan bijpassende films bekeken worden. Voor wie geen gelegenheid of lustheeft om het festival te volgen, biedt het, doordat het programma ruim en niet drammerig is samengesteld, een aardige kans om bepaalde films (nog) eens te zien. Het mooie Maternale bij voorbeeld (van Giovanna Gagliardo, zo. 27 mei), het bijtende Der Schlaf der Vernunft (Ulla Stokl, ma. 28 mei), of het weemoedig-cynische Vleugels (Larissa Sjepitko, di. 5 juni). Women in Cinema - Science en Fiction. Utrecht, 't Hoogt, 20 t/m 22 mei (over 'Verzet'); 27 t/m 29 mei (over 'Verwantschap'); 2 t/m 5 juni (over 'Passie'. Inl. 030-312216.

    • Reineke Hollander