Verzet tegen hoogte bod van Britten op aandelen Verkade

ZAANDAM, 17 mei - Een groep aandeelhouders en certificaathouders van Verkade (chocolade, biscuit) vindt het bod dat het Britse levensmiddelenconcern United Biscuits op Verkade uitbrengt veel te laag. Dit bleek vanochtend tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering die Verkade had belegd om het bod van United Biscuits toe te lichten. United Biscuits maakte eind maart bekend 265 miljoen gulden te willen betalen voor de merkfabrikant Verkade.

De groep die zegt 45 procent van de aandelen/certificaten te bezitten, neemt geen genoegen met de 400 gulden per aandeel/certificaat die United Biscuits biedt, en eist 500 tot 550 gulden per aandeel. De groep vraagt het bestuur van Verkade terug te gaan naar United Biscuits om opnieuw te praten over de overnameprijs. De voorzitter van de raad van commissarissen van Verkade, drs. E. J. van der Hagen, voelt daar niets voor. 'Wij gaan zeker niet terug, United Biscuits is ook zeker niet van plan om meer te bieden', aldus Van der Hagen.

Advocaat mr. J. J. J. Blocks van het Amsterdamse kantoor Caron en Stevens en beleggingsdeskundigen van James Capel trokken vanochtend van leer tegen de hoogte van het bod. Blocks die zegt namens 45 procent van de aandeelhouders en certificaathouders te spreken, zei geen vijandige bedoelingen te hebben en verklaarde dat de dwarsliggende aandeelhouders (zowel institutionele beleggers als particulieren) niet zelf een bod zullen uitbrengen. Het is Blocks en de zijnen alleen te doen om de prijs die United Biscuits voor Verkade wil betalen.

Blocks voerde een aantal argumenten aan waarom de prijs van 400 naar 500 tot 550 gulden moet worden verhoogd: United Biscuits biedt weliswaar 22 maal de jaarwinst van 1989, maar als je de winst van Verkade over de laatste drie jaar meerekent, kom je op een ratio van slechts 18,8 maal de jaarwinst, aldus Blocks.

United Biscuits noemt het bod een mooie prijs en verwijst daarbij naar de laatste beurskoers van voor de bekendmaking van het bod eind maart.

United Biscuits biedt 133 gulden meer dan de koers toen van 267 gulden per aandeel/certificaat. De dwarsliggende aandeelhouders vinden die koers een fout uitgangspunt. Zij verwijzen daarbij naar de koers van Verkade in de periode voordat het bedrijf zich in 1988 met de uitgifte van preferente aandelen beschermde eventuele vijandige overnemingen.

De koers lag toen om en nabij de 365 gulden. Die koers moet volgens hen nu als eindpunt gelden voor de hoogte van het bod. United Biscuits doet een vriendelijk bod, aldus Blocks. Je moet dan ook bij de rekening van de hoogte van het bod uitgaan van de koers-Verkade die is ontstaan in de periode van vriendschappelijke verhoudingen, zo luidt zijn redenering. Deze en andere argumenten meegewogen brengt Blocks op de gewenste biedprijs van 500 tot 550 gulden per aandeel/certificaat.

De voorzitter van de raad van commissarissen, Van Der Hagen, moest niets hebben van de argumenten van de oppositie. Hij wees erop dat Blocks en de zijnen een grote verantwoordelijkheid op hun schouders nemen. Want als er niet voldoende stukken worden aangeboden, gaat het bod niet door. Dan moet Verkade zonder United Biscuits door het leven. En dat is voor Verkade en dus ook voor de aandeelhouders geen goede ontwikkeling, aldus de redenering van de voorzitter. 'Ik wijs u erop. Als u nee zegt kan dat vervelende consequenties hebben voor het bedrijf en dus voor u en degenen die u zegt te vertegenwoordigen', aldus Van der Hagen. Blocks op zijn beurt: 'Wij zullen ons ernstig beraden of we wel zullen aanmelden.' Verkade maakte het afgelopen jaar een winst van 12,1 miljoen gulden, bijna 3 miljoen minder dan in 1988. De omzet bedroeg 266 miljoen en kwam daarmee slechts 2 miljoen gulden hoger uit dan de omzet van het jaar ervoor. Verkade kampt volgens eigen zeggen met stagnerende markten voor biscuits en chocolade en met sterke concurrentie. Verkade maakte vooral in de eerste helft van de jaren '80 moeilijke tijden door. In 1984 incasseerde het een verlies van meer dan 14 miljoen gulden. Van de omzet wordt nu 60 procent in Nederland geboekt en 38 procent in andere Westeuropese landen.