Vaticaan: VN-rapport bevolking propaganda

ROME, 17 mei - Gevaarljke propaganda. Zo noemt een bevolkingsdeskundige van het Vaticaan de waarschuwing van de Verenigde Naties dat er teveel mensen op de wereld komen. 'Ik ben niet op de hoogte van het document, maar ik kan zeggen dat in het algemeen achter dergelijke beweringen steeds het geld zit van grote multinationale ondernemingen', zegt kardinaal Eduard Gagnon, president van de Pauselijke Raad voor het Gezin, in een eerste reactie op een VN-rapport dat begin deze week werd gepubliceerd.

In het rapport stelt het VN-bevolkingsfonds UNFPA dat de wereldbevolking de komende tien jaar met een miljard mensen zal toenemen. Aan het eind van de volgende eeuw zal de wereldbevolking zijn verdubbeld of zelfs verdrievoudigd, aldus UNFPA. De kardinaal suggereert dat de waarschuwing tegen overbevolking uit de koker van fabrikanten van voorbehoedsmiddelen komt. 'Zij zijn het die dergelijke propagandistische, maar gevaarlijke initiatieven betalen', zegt Gagnon. Katholieke theologen en Italiaanse bisschoppen zijn het met hem eens. 'Je redt de wereld niet door minder kinderen te maken', meent monseigneur Franco Costa, bij de Italiaanse bisschoppenconferentie verantwoordelijk voor gezinsvraagstukken. Hij zegt dat de waarschuwingen tegen een bevolkingsexplosie in de Derde Wereld kunnen veranderen in 'een nieuwe manifestatie van hypocriet racisme'.

Paus Johannes Paulus II heeft nog onlangs de Italianen opgeroepen meer kinderen te maken. Het toekomstbeeld dat de VN daartegenover stelt is 'een obscuur en anti-wetenschappelijk perspectief', aldus monseigneur Elio Sgreccia, directeur van het Instituut voor Bio-ethiek van de Katholieke Universiteit van het Heilig Hart. Hij zegt dat de wetenschap steeds een oplossing heeft weten te vinden: zo hebben kernenergie en zonne-energie het dreigende energietekort opgevangen, aldus Sgreccia.

Monseigneur Sgreccia zegt dat hij het rapport niet helemaal heeft gelezen, maar dat de VN-waarschuwing lijkt op 'de oude kolonialistische anti-geboortepolitiek, opgezet in kringen van de Wereldbank onder voorzitterschap van Robert McNamara, die de ontwikkelingslanden in ruil voor hulp het fameuze anti-geboortepakket oplegde: anti-conceptie, abortus en sterilisatie'.

    • Marc Leijendekker