SHV wil half miljard in Oostblok investeren

UTRECHT, 17 mei - Het Utrechtse familiebedrijf SHV (energie, handel) heeft 'hele serieuze plannen' om de komende jaren ongeveer een half miljard gulden te investeren in Hongarije, Oost-Duitsland, Polen en Tsjechoslowakije.

SHV studeert al sinds de val van de Berlijnse Muur afgelopen najaar op mogelijkheden om Makro-winkels (zelfbedieningsgroothandels) te openen in Oost-Europa. Een besluit daarover valt waarschijnlijk nog dit jaar. SHV heeft op het moment 2,5 miljard gulden in kas. Dit heeft SHV-topman P. Fentener van Vlissingen desgevraagd meegedeeld.

Tien van de vijftig stafleden op het SHV-hoofdkantoor in Utrecht zijn momenteel betrokken bij de uitwerking van de plannen. Nadat onderzoeksteams naar de betrokken landen zijn gereisd om de snelle veranderingen in markten en wetgeving in kaart te brengen, bekijkt SHV welke onderdelen (Makro-winkels of energie-activiteiten) op die veranderingen het best kunnen inspelen. Dan worden binnen het bedrijf mensen gezocht die de zaak ter plekke moeten opzetten en worden lokale zakenpartners gekozen. Het liefst werkt SHV samen met bedrijven uit de desbetreffende landen, of met partners die goed bekend zijn met de cultuur van het land.

In Hongarije opereert SHV met Metro, een Duitse detailhandelsketen waarmee SHV in West-Europa al intensief samenwerkt. In Oost-Duitsland doet SHV het waarschijnlijk zonder partner. Het bedrijf kent die markt, doordat het al jarenlang zaken doet met de detailhandelsketen Otto Reichelt, marktleider in Oost-Berlijn.

De Makro's die SHV in Oost-Europa opent zullen vooral voedingsmiddelen verkopen, want het levenspeil in die landen biedt nu nog weinig ruimte voor de verkoop van non-food artikelen, aldus Fentener van Vlissingen. Geleidelijk aan zullen de schappen ook met niet-voedingsmiddelen worden gevuld. Oost-Europa is veel armer dan de meeste landen waar SHV nu Makro's heeft staan. 'Daarom zullen we daar ook jarenlang aanloopverliezen lijden.'

    • Geert van Asbeck