Sammy Davis (64) overleden

ROTTERDAM, 17 mei - De zanger en acteur Sammy Davis jr. is gisteren op 64-jarige leeftijd overleden aan keelkanker. Toen hij anderhalf jaar oud was liep hij eens het toneel op, tijdens het variete nummer van zijn ouders. Het nummer werd een fiasco, maar Sammy junior kreeg een ovatie. Toen hij vier was trad hij regelmatig op in de Family Revue van zijn oom. Hij trok de aandacht van de grote Bill Robinson, die onder de naam Bojangles het voorbeeld van honderden tap-dansers zou worden. Als 'song and dance man' zou Sammy Davis vervolgens in meer dan twintig films spelen en diverse malen op Broadway.

Zowel in zijn wendbare zangstem, als in zijn katachtige motoriek viel de vlekkeloze timing op: door de routine van decennia kon hij spelen dat hij tot het uiterste ontspannen was. Kettingrokend en met een glas in de hand had Sammy Davis geen enkele moeite om met aanstekelijke lef zijn songs te brengen.

Davis - zwart en joods - werd zijn leven lang geplaagd door vooroordelen en discriminatie. Zijn huwelijk met de Zweedse actrice Mai Britt, een van de eerste gemengde huwelijken in Hollywood, lokte felle reacties uit. Onder andere door het steunen van Marten Luther King, door op te treden in Vietnam en op vele benefietconcerten, trachtte Davis bij te dragen aan de bestrijding van rassendicriminatie. 'Het is moeilijk om een vriendschap van meer dan veertig jaar in een paar woorden samen te vatten', zei Frank Sinatra gisteren. 'Sam gaf nooit minder dan honderd procent als hij op het toneel stond, en aan zijn vrienden gaf hij nog meer.'

Volgens voormalig president Ronald Reagan was Davis 'een klassiek Amerikaans instituut'.

Collega artiest Joey Bishop over Davis' dood: 'Ik denk dat ze daar in de hemel behoefte hadden aan een goede show.'

Pag.6: Entertainer