Onderzoek naar corruptie bij politie

ROTTERDAM, 17 mei - De Rijksrecherche onderzoekt mogelijke corruptie bij het Rotterdamse politiekorps. De hoofdofficier van justitie gaf hiertoe in februari opdracht na geruchten uit de horeca- en sekswereld dat verscheidene agenten geld aannemen en zich allerlei wederdiensten laten welgevallen. Dit zei een woordvoerder van de Rotterdamse politie. De afgelopen maanden zijn twee agenten van het Rotterdamse politiekorps op verdenking van corruptie op non actief gesteld. Het betreft een brigadier van de afdeling Bijzondere Wetten die bekend heeft geld aangenomen te hebben van bingo-exploitanten. Verder liet een agent van de vreemdelingendienst buitenlanders 25 gulden betalen voor het in orde maken van verblijfsvergunningen. Volgens de woordvoerder staan deze zaken los van het huidige onderzoek van de Rijksrecherche.

Het onderzoek van de Rijksrecherche binnen het Amsterdamse politiekorps naar aanleiding van twee van hasjhandel en corruptie verdachte Amsterdamse rechercheurs spitst zich nu toe op een mogelijke getuige die in Spanje verblijft.

De Amsterdamse Politievereniging (APV) heeft gisteren een kort geding aangespannen tegen de advocaat mr. J. Niesink. De APV, en mogelijk ook de Christelijke politiebond ACP en individuele rechercheurs, eisen dat de advocaat de beschuldiging terugneemt dat corruptie binnen het Amsterdamse korps structureel is. De advocaat uitte zijn verdenking in het dagblad het Parool.

Niesink is raadsman van twee Grieken die gelijktijdig met de twee Amsterdamse rechercheurs werden aangehouden. Volgens de advocaat hoort hij regelmatig van clienten dat waardevolle spullen bij huiszoekingen op onnaspeurbare wijze verdwijnen.

Mr. N. Meijering, kantoorgenoot van mr. J. Pen die de APV bijstaat in het kort geding, zei vanochtend dat de opmerkingen van Niesink veel politiemensen in het verkeerde keelgat zijn geschoten. 'Niesink kan zijn verdachtmakingen nooit hardmaken', aldus Meijering. Het kort geding dient op vrijdag 25 mei.