NEW YORK - Voor het eerst sinds ruim een week ...

NEW YORK - Voor het eerst sinds ruim een week zijn de aandelenkoersen op de Newyorkse effectenbeurs gedaald. Het Dow Jones-gemiddaelde van de dertig industriele fondsen sloot gisteren 2,76 punten lager op 2819,69. De omzet was met 162 miljoen aandelen redelijk. De aandelenmarkt kreeg weinig impulsen. Op basis van koopprogramma's werd een uur na het begin een winst van zes punten bereikt. Onder invloed van lagere obligaties sloeg die om in een verlies van vijf punten. Dat werd vijftien punten, toen de computers het sein op verkopen zetten. Koopprogramma's deden de index weer stijgen.

De Amerikaanse president Bush verklaarde gisteren dat hij hoopt dat de financiele markten niet in paniek raken over het Amerikaanse begrotingstekort. Hij zei erop te vertrouwen dat onderhandelaars van de Republikeinen en Democraten vandaag de omvang van het probleem definieren en een aanpak vinden voor een oplossing. Het tekort bedraagt ongeveer 164 miljard dollar, terwijl het niet boven de 64 miljard zou mogen komen.

Op de valutamarkt van New York is de dollar gestegen. Tegen het einde van de handel stond de dollar op een koers van fl.1,8500 tegen een slot van fl.1,8455 in Amsterdam.

TOKIO - Op de effectenbeurs in Tokio stegen de aandelenkoersen licht. Het Nikkei-gemiddelde van de belangrijkste 225 steeg 94 punten tot 32.062, een stijging van 0,3 procent. De handel was aan de slappe kant. De koersen stegen door aankopen in fondsen die goede cijfers hebben laten zien en onder invloed van de termijnmarkt.