Egyptisch voetbalteam verrast blunderende Schotten in Aberdeen

ABERDEEN, 17 mei - Het Egyptische voetbalteam, de eerste tegenstander van Nederland bij het komende toernooi om de wereldtitel, heeft gisteravond een uiterst verrassende zege (3-1) op Schotland behaald. El Gohari, de 52-jarige coach van de Afrikaanse formatie, was in Aberdeen vanzelfsprekend bijzonder opgewekt. Maar een keer eerder, vertelde El Gohari na afloop, was hij als bondstrainer enthousiaster geweest. Hij doelde op het gewonnen thuisduel tegen Chili (2-0) in augustus 1989. 'Maar nu zijn we internationaal verder en komen we in de buurt van prestaties die respect afdwingen', aldus El Gohari in Schotland. 'Dat laatste is ons grote doel bij het WK. Als dat betekent dat we de eerste ronde overleven is dat meegenomen'.

El Gohari, bijna twee jaar in functie, leidde het Egyptische elftal 44 keer. De laatste drie maanden was de voorbereiding gericht op de eindronden van het WK. Zes maal bracht hij zijn spelers in die periode bijeen voor een trainingskamp. Drie keer in Cairo, eenmaal in West-Duitsland, eenmaal in Frankrijk en de laatste week in Engeland. Vanuit Aberdeen reist de Egyptische selectie vandaag naar Roemenie, waar ze zondag speelt. Volgende week volgt er nog een wedstrijd in Cairo tegen Colombia.

De overwinning van gisteren bracht El Gohari niet buiten zinnen. 'Winst op Schotland betekent niet, dat we straks als het er werkelijk op aankomt van Nederland, Engeland en Ierland zullen winnen', zei hij. 'Zeker de speelstijl van Nederland zal ons zorgen geven. We hebben hier in Aberdeen een kans op ervaring gekregen'.

Vervolgens ging de coach zich te buiten aan onderdanige beleefdheid: 'We zijn de Schotse bond, de Schotse voetballers en de Schotse fans dankbaar voor de kans die we hebben gekregen. Onze taak was het om binnen drie maanden uit te groeien van een stelletje amateurs tot een gezelschap dat professioneel weet te spelen, dat iets begrijpt van de moderne taken. Vandaag stonden wij tegenover een speelwijze vol met lange hoge ballen. Hoe stel je je daar tegenover te weer? Het was nieuw voor ons. Vandaar die dankbaarheid voor deze kans'. Egypte won in de voorbereidingsperiode eerder van Tsjechoslowakije en van het Franse Nice, beide malen met 1-0. In Aberdeen, waar 25.000 toeschouwers waren onder wie KNVB-trainer Jan Rap, haalde het team het beste resultaat tot dusver. Egypte maakte indruk met atletische voetballers die konden bogen op speelse individuele invallen en een redelijke taktische uitvoering van een systeem met twee spitsen, een middenveld met drie man en van achteruit doorschuivende backs. Twee centrale verdedigers belastten zich met de mandekking van de Schotse spitsen. Daarachter was Ramzy een 'hangende' libero. Doelverdediger Shobir was betrouwbaar en verbaasde met uittrappen zowel met rechts als met links.

Uitblinker was Yousef die zes minuten voor tijd een schitterend doelpunt maakte. Hij speelde in de tweede helft centraal op het middenveld nadat de enige prof, Abdelghani van het Portugese Beira Mar, geblesseerd was uitgevallen. Egypte verloor gisteren ook door blessures Houssan Hassan, de aanvaller van de tweeling uit de ploeg en middenvelder Ahmed El Kass. De blessures lijken hun optreden tegen Nederland bij het wereldkampioenschap niet in de weg te staan.

Hoe mooi de zege op Schotland gisteren voor Egypte ook was, het resultaat was onbereikbaar geweest wanneer Schotland in de eerste helft niet zo grandioos had geblunderd waardoor de eerste twee goals mogelijk werden. Na een kwartier scoorde de oudste speler van de ploeg, de 32-jarige Abdelhamid, met volle medewerking van doelman Gunn. Met een kopbal terug op Gunn van buiten het strafschopgebied verstrekte spits Durie het tweede presentje aan Egypte, dat via Hassan op 2-0 kwam. Na rust was het Schotland dat de toon zette. Egypte boog diep maar barstte niet. Een kwartier voor tijd scoorde McCoist, 2-1, maar acht minuten later liep Egypte bij een van de spaarzame tegenaanvallen toch weer verder weg.