Dossiers Stasi blijven dicht

BONN, 16 mei - De dossiers van de vroegere Oostduitse staatsveiligheidsdienst (Stasi) blijven gesloten voor burgers. Dit heeft DDR-minister Diestel (DSU, binnenlandse zaken) beslist om te voorkomen dat in zijn land door allerlei verdachtmakingen weer 'een sfeer van collectief wantrouwen' gaat ontstaan. Voor rechtbanken en een speciale parlementaire onderzoekcommissie zullen zonodig de Stasi-dossiers wel toegankelijk zijn, zo heeft Diestel bepaald.

Wegens een snel groeiend vluchtelingenprobleem gaat de DDR aanstaande vrijdag, in afwachting van wettelijke regelingen, een registratieplicht invoeren voor onder anderen de grote aantallen Roemenen en Polen die in het land verblijven. Er komen nu dagelijks honderden Roemenen aan, die vrij toegang tot de DDR hebben maar uiteindelijk naar de Bondsrepubliek willen. Zij lopen vooruit op de Duitse eenwording, maar omdat zij niet van Duitse afstamming zijn, en dus geen Aussiedler, worden zij nu nog aan de Duits-Duitse grens geweigerd.