Bewindslieden tegen CAO bejaardenzorg

ROTTERDAM, 17 mei - De ministers van sociale zaken en WVC, De Vries en d' Ancona, accepteren de vorig jaar afgesloten CAO bejaardenzorg niet. Het in deze CAO vastgelegde nieuwe functiewaarderingssysteem zou namelijk vanaf 1994 jaarlijks honderd miljoen extra kosten. Hierdoor is het bereiken van overeenstemming over een CAO voor 1990 verder weg dan ooit.

De Vries heeft de werkgevers in de bejaardenzorg, verenigd in de Vereniging van Nederlandse Bejaardenoorden (VNB) gisteren aangekondigd een verklaring van bezwaar af te geven voor de CAO van vorig jaar. Dat betekent dat binnen drie weken een gesprek moet plaatsvinden tussen werkgevers, werknemers en de minister over het gat dat de doorwerking van de CAO in toekomstige begrotingen dreigt te scheppen. Als de partijen het dan niet eens worden over dekking van die kosten kan de minister de CAO bevriezen. Het is bijvoorbeeld mogelijk een deel van de budgettaire ruimte voor dit jaar en volgend jaar vast te reserveren voor na 1994. Dat gaat echter ten koste van de ruimte voor salarissen en werkdruk.

De AbvaKabo en CFO zien hierin nog geen aanleiding hun strategie te veranderen. De bonden eisen in totaal zes procent meer loonruimte, de werkgevers hebben 2,37 procent geboden. CFO-onderhandelaar T. Hotten: 'We wachten af met welke voorstellen de VNB komt. En we willen eerst eens zien hoe de minister aan dat bedrag van 100 miljoen komt'.

Gisteren hebben de eerste acties plaatsgehad in bejaardenoorden. Vandaag vinden in drie instellingen werkonderbrekingen plaats: Huize Dorpsveld en Den Hoogenban in Rotterdam en het Baken in Rozenburg. Voor morgen en volgende week zijn meer acties in voorbereiding.