Zondagdiensten in zeven ziekenhuizen in West-Brabant

ROTTERDAM, 16 mei - De directies van zeven ziekenhuizen in West-Brabant hebben vandaag zondagsdienst ingesteld. De directies van de ziekenhuizen achtten deze actie verantwoord. Volgens algemeen directeur H. J. Elbers van ziekenhuis Lievensberg in Bergen op Zoom is de nood te hoog geworden. De directies van de Westbrabantse ziekenhuizen vormen de radicale voorhoede van de werkgevers in de gezondheidszorg. Zij waren de indieners van de motie die de Nationale Ziekenhuisraad eind april deed besluiten zich nog een keer tot staatssecretaris Simons te wenden met een verzoek om 130 miljoen gulden extra ter verlichting van de werkdruk. Elbers: 'In deze regio bestaat een schreeuwend tekort aan verpleeghuisbedden, waardoor we hier veelpatienten hebben die er eigenlijk niet horen.' Elbers staat volledig achter de klachten van het personeel over de te hoge werkdruk en vindt dan ook dat daarvoor extra geld moet komen: 'De staatssecretaris hoeft helemaal geen geld te geven. Het is zijn geld namelijk niet. De gezondheidszorg wordt voor meer dan negentig percent gefinancierd uit premies.'

Een verhoging van de ziekenfondspremie met 0,05 procent zou volgens Elbers op korte termijn voor enige verlichting van de werkdruk kunnen zorgen. Wat de salariseisen van de bonden betreft staat hij niet achter het personeel: de 3,5 percent salarisverhoging die de NZR heeft geboden vindt hij genoeg.

Eigenlijk zou Elbers het liefste van de WAGGS afwillen, de wet die de overheid de mogelijkheid geeft de loonruimte in de sector vast te stellen. 'Vakbonden, werkgevers, specialisten en verzekeraars moeten de gelegenheid krijgen samen voor een ordelijk budgetsysteem te zorgen, zonder voortdurende politieke inmenging', aldus Elbers. In Breda kwamen enkele duizenden verzorgenden bij elkaar om hun eisen kracht bij te zetten.