Vierduizend nieuwe dienstpistolen en schietkelder voormarechaussee

HOOGERHEIDE, 16 mei - De Koninklijke Marechaussee zal de komende vier jaar vierduizend nieuwe dienstpistolen aanschaffen. De 'Glock 17', zoals het pistool heet dat de verouderde Browning moet vervangen, was gisteren een van de bezienswaardigheden bij de installatie van de nieuwe brigade Koninklijke Marechaussee Hoogerheide (West-Brabant) door minister Ter Beek van defensie.

Bezoekers en genodigden kregen de gelegenheid het nieuwe kazernegebouw en de 'ultra-moderne' schietkelder, die de minister zelf op vakkundige wijze 'openschoot', te bewonderen. Wachtmeester-instructeur A. U. Paulussen demonstreerde het nieuwe dienstpistool op de ondergrondse schietbaan. Het bijzondere van het wapen is dat het nagenoeg geheel uit kunststof bestaat. Het is daardoor lichter dan de Browning. Bovendien is het in Oostenrijk ontwikkelde pistool door de schutter gemakkelijker te bedienen. In Nederland wordt het al door enkele districts-recherchegroepen van de marechaussee gebruikt.

Gecomputeriseerd

De 25 meter lange schietkelder is volgens Paulussen in zijn soort de vierde, grootste en modernste van Nederland: 'Milieubewust, optimaal beveiligd en gecomputeriseerd.'

Vanuit de wand achter de schutter wordt lucht aangevoerd waarin de vrijkomende kruitdampen worden opgenomen. Aan de andere zijde wordt de lucht, nadat de schadelijke stoffen eruit zijn gefilterd, weer afgevoerd. Een lichtflits en een zoemtoon waarschuwen de schutter als het onveilig is om te schieten.

Met een computerprogramma bedient de instructeur vier schietschijven. Ook hangt er een videoscherm waarop de schutter een uit de praktijk nagebootste situatie krijgt voorgeschoteld. Speciaal aangebrachte spots, dim- en zwaailichten bootsen de werkelijkheid nog beter na en stellen de schutter extra op de proef.

De marechaussee ondergaat sinds april vorig jaar een drastische reorganisatie waarbij 73 tot vijftig brigades worden samengevoegd. In West-Brabant loopt men daarop vooruit door de opheffing van de brigades in Roosendaal, Bergen op Zoom en Putte vorig jaar september. Deze zijn samengevoegd tot de nieuwe brigade in Hoogerheide.