Verschroeide aarde

Een van de uitwassen bij overnemingen in de Verenigde Staten is dat ondernemingen zich verweren door een zware schuldenlast op de schouders te nemen. Deze verdediging staat bekend als de taktiek van de verschroeide aarde. Het beroemdste voorbeeld ervan is uitgeverij Harcourt Brace Jovanovich die zich met deze taktiek Robert Maxwell van het lijf hield.

Nederland heeft nu zijn eigen voorbeeld: De Koninklijke Drukkerij en Uitgeverij v/h C. de Boer, die vorig jaar collega Casparie overnam om zich te verweren tegen de attenties van de ODH-groep.

De Boer betaalde voor Casparie in aandelen, waardoor 30 procent van de eigen aandelen in een klap in bevriende handen kwam. De directie van Casparie kwam bij de Boer en haar inbreng was behalve het eigen bedrijf een flinke hoeveelheid schuld. De schulden van De Boer inclusief Casparie stegen vorig jaar van 43 naar 83 miljoen gulden. Het eigen vermogen daalde van bijna 40 tot minder dan 20 procent van het balanstotaal.

Maar Nederland blijft toch iets voorzichtiger dan de VS. De Boers eigen kasstroom was genoeg om 4,5 maal de rentelasten uit te betalen met Casparie erbij blijft die rentedekking ruim. De Boer kan de bank blijven betalen voor zijn zelfstandigheid. Amerikaans oogt wel dat De Boer voor het eerst sinds 1977 de beloning van zijn commissarissen (onder wie twee van Casparie) verhoogt.

Beursklimaat

Directeur Goldschmeding van Randstad Holding wil zo'n 250 miljoen gulden van de beurs halen. Frans Maas komt met een claimemissie die zo'n 65 miljoen op moet brengen. De Venlose onderneming kwam in juni ook al tegen fl.61 met een een op acht claimemissie maar lijkt aangezien de koers nu twee maal zo hoog is vrijwel onbeperkt op de beurs terecht te kunnen. Met als pikante bijkomstigheid dat de KLM die om onduidelijke redenen een belang van 35 procent heeft genomen steeds maar weer bij moet betalen om dat belang te handhaven.

Helvoet kwam net naar de de parallelmarkt, Wall Street bereikt een nieuw hoogtepunt en toch vindt iedereen in Amsterdam dat het beursklimaat tegen zit.

Philips

Een belangrijke domper op de Amsterdamse index is natuurlijk Philips dat op een koers van fl.33,50 nog maar 9 miljard gulden waard is. Dat is alweer een miljard meer dan afgelopen vrijdag, maar toch. Philips' 80 procent in het beursgenoteerde Polygram is op basis van de huidige recordkoers van Polygram 6,5 miljard waard. De beurs vindt de rest van Philips nu minder waard dan de helft van de omzet van alleen de lichtdivisie, waarvoor een koper toch minstens 7,5 miljard zal willen betalen.

Het is te begrijpen dat al die analisten die eind vorig jaar in de Polygram-euforie op koersen boven de fl.40 koopadviezen voor Philips hebben gegeven hun klanten nog even niet onder ogen durven te komen. Het is ook goed te begrijpen waarom Philips vorig jaar de juridische bescherming tegen overneming heeft versterkt. Het is zeker te begrijpen dat Wisse Dekker alles op alles zet om te voorkomen dat de koers nog verder weg zakt, want onder de 30 gulden zal zelfs een ingetogen Japanse concurrent zich niet kunnen beheersen de juridische bescherming te testen.