Veronique: geen zaken gedaan met Veronica

AMSTERDAM, 16 mei - Het commerciele televisiestation RTL-Veronique ontkent ooit zaken te hebben gedaan met de Veronica Omroep Organisatie (VOO). Dit zegt directeur F. Thyes van RTL-Veronique naar aanleiding van de financiele betrokkenheid van Veronica bij de oprichting van het commerciele televisiestation. Die betrokkenheid is gebleken uit een onderzoek door een accountantsbureau in opdracht van het Commissariaat voor de Media. 'Wij spraken met Veronica-managers. Belangrijke adviseurs van ons waren P. de Jager en L. Harding, die dat op persoonlijke titel deden. De Jager is bevriend met Harding, maar voor ons was hij een onafhankelijke accountant. Ook Out en Bordewijk (voorzitter VOO, red) hebben we ontmoet', aldus Thyes.

Thyes zegt dat in Luxemburg onbekend was dat P. de Jager ook directeur was van Veronica Blad BV. Vanuit deze BV heeft Veronica volgens het accountantsonderzoek geld overgeheveld naar Tornado BV, die aandeelhouder was in RTL-Veronique. 'Ons business-plan was het oude plan van de Brit Patrick Cox die voor de Nederlandse markt de zender TVN wilde beginnen. Toen de plannen voor TV10 bekend werden, was dat idee niet meer te gebruiken. We kozen toen voor een station dat meer gericht was op een jong publiek', aldus Thyes. 'Wij spraken ten tijde van de oprichting met iedereen. Met Benelux-TV, maar ook met AVRO en TROS en van deze omroepen hadden we al begrepen dat het onmogelijk was om zaken met een Nederlandse omroep te doen omdat de wet dat verbiedt.' Veronica was, net als AVRO en TROS, geinteresseerd in commerciele omroep. Deze drie omroepen probeerden ook gezamenlijk een commerciele omroep op te zetten, in samenwerking met drie grote uitgevers, conform de mogelijkheden die het toenmalige regeerakkoord bood.

Veronica Blad BV geeft de Veronica-gids uit en verdiende in de jaren 1985 tot en met 1987 ruim 17 miljoen gulden. Veronica belegt dat geld onder meer in aandelen KLM, Akzo en Robeco. De noodzakelijke reserve wordt risicoloos belegd. Via European Media Investors (EMI), de onderneming die ook de aandelen van de andere Nederlands investeerders in Veronique (Merchant Bank, NMB en Philips) beheerde, was ook het kapitaal van Tornado belegd in Veronique. Het aandelenpakket van beide banken en Tornado Promotions werd in januari overgenomen door de VNU en Elsevier.