Van den Broek hekelt schending joodse graven

DEN HAAG, 16 mei - Minister van den Broek (buitenlandse zaken) veroordeelt de schending van de Joodse graven vorige week in Frankrijk als 'de laagste vorm van antisemitisme'.

De Nederlandse regering wil dat de EG-lidstaten stelling nemen tegen het antisemitisme. Van den Broek wil dat het 'gevaarlijke probleem van antisemitisme in Europa' op de agenda komt van de Europese Topconferentie, die op 25 en 26 juni gehouden zal worden in Dublin. Hij verlangt van de EG-lidstaten dat zij tot een uitspraak komen. In een verklaring van de top zou 'een zeer ernstige waarschuwing' tegen het weer toenemende antisemitisme moeten worden opgenomen, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Fractievoorzitter Van Mierlo van D66 heeft er vorige week, naar aanleiding van de schendingen van Joodse graven, in de Tweede Kamer bij de regering op aangedrongen dat de Europese regeringsleiders zich over het probleem van het oprukkende rechts-extremisme zouden moeten buigen.