'Turkse Sacharov' niet aanwezig op proces

ISTANBUL, 16 mei - Onder grote belangstelling is gisteren voor het Istanbulse Staatsveiligheidshof het proces voortgezet tegen de 55-jarige socioloog Ismail Besikci, bijgenaamd de Turkse Sacharov. Hij wordt beschuldigd van separatistische propaganda naar aanleiding van zijn nieuwste twee boeken over de Koerden, waaronder 'Koerdistan, een internationale kolonie'. Om soortgelijke beschuldigingen, alsmede wegens 'aantasting van Turkijes reputatie in het buitenland' heeft Besikci voor zijn laatste bevrijding in 1987 al meer dan tien jaar in gevangenissen doorgebracht.

Besikci, zelf geen Koerd, is er als wetenschapsman van overtuigd geraakt dat de Koerden een volk met eigen identiteit vormen. Voor het schriftelijk uitdragen van deze overtuiging echter kan men in Turkije zevenenhalf tot twintig jaar krijgen.

Net als bij de openingszitting was als enige waarnemer uit het diplomatieke corps de Nederlandse consul-generaal aanwezig. Van de honderden Turkse belangstellenden kregen de meesten geen plaats in de zeer kleine zaal, die bovendien vijftig van de honderd advocaten herbergde die zich voor dit proces beschikbaar hebben gesteld.

Wie niet verscheen, was de beklaagde. Als reden werd opgegeven dat de gevangenis geen personeel beschikbaar had om Besikci te brengen en te halen omdat iedereen in beslag werd genomen door de uitgestelde viering van Moederdag, de dag waarop de gevangenis voor bezoek open gaat. Zondag had deze viering wegens incidenten niet kunnen plaatshebben.

De rumoerige verdediging diende een aanklacht in tegen de gevangenisdirectie en vroeg voorts om een veel grotere zaal - bij voorbeeld een concertzaal - hetgeen door de president van de rechtbank in overweging werd genomen.