Organisatie gezinsplanning veroordeeld

DUBLIN, 16 mei - Een rechtbank in Dublin heeft een Ierse organisatie voor gezinsplanning veroordeeld tot een boete van 1500 gulden, omdat ze condooms heeft verkocht. De Ierse wet bepaalt dat condooms alleen verkocht mogen worden in apotheken, klinieken en andere gezondheidsinstellingen. Met deze regel wordt op ruime schaal de hand gelicht, maar waarnemers wijzen erop dat katholieke organisaties aandringen op een strikte naleving van de voorschriften.

Een politiefunctionaris verklaarde dat de organisatie begin dit jaar condooms te koop had aangeboden bij haar stand in een warenhuis in Dublin.

De organisatie verklaarde buitengewoon teleurgesteld te zijn door de rechterlijke beslissing. 'De minister van volksgezondheid, dr. Rory O'Hanlon, verklaarde onlangs in het parlement dat de bestaande verkooppunten de vraag naar condooms goed aankunnen. Maar het succes van de verkoop in Virgin Megastore toont aan dat dit niet het geval is', aldus de organisatie in een verklaring. Een woordvoerder van het warenhuis noemde de rechterlijke uitspraak 'compleet onrealistisch'.

'Er zijn al AIDS-baby's in Ierland en deze uitspraak van de rechtbank betekent dat er nog veel meer bij zullen komen. Condooms sparen levens en als iemand er eentje nodig heeft, dan moeten ze ook beschikbaar zijn.'