Optimisme bij Oeso over groei van 24 aangesloten rijkelanden

ROTTERDAM, 16 mei - De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is optimistisch over de economische groei van de 24 aangesloten industrielanden, maar verwacht een licht oplopende inflatie.

De OESO verwacht voor dit jaar een gemiddelde groei van 3 procent, iets meer dan de 2,9 procent die de OESO eind vorig jaar voorspelde. De verwachting over het tekort op de lopende rekening van de Verenigde Staten is eveneens optimistischer, namelijk 100 miljard dollar voor dit jaar in plaats van de eerder voorspelde 118 miljard.

De OESO verwacht dat het overschot op de lopende rekening van de Bondsrepubliek zal oplopen van 53 miljard dollar afgelopen jaar naar 64 miljard dollar de komende twee jaar. Dat is opmerkelijk omdat de Bondsrepubliek in verband met de eenwording meer geld voor intern gebruik nodig zal hebben. De invloed van de eenwording op de Westduitse inflatie is volgens de OESO beperkt.

De OESO is iets extremer in haar prognoses dan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De in Parijs gevestigde instelling ziet door de Duitse eenwording de inflatie in West-Duitsland oplopen van 2,5 procent vorig jaar naar 2,9 procent dit jaar tot 3,4 procent volgend jaar. Het IMF verwacht voor dit jaar ook 2,9 procent inflatie, maar stelt dat in 1991 geen verdere stijging zal optreden.

Voor de Verenigde Staten verwacht de OESO een groei van 2,3 procent, een half procent hoger dan het IMF dat van 1,7 procent uitgaat. De groeiverwachting van 4,7 procent voor Japan dit jaar strookt wel met de prognose van het IMF. Over de Japanse inflatie is de OESO pessimistischer dan het IMF: de inflatie loopt naar verwachting dit jaar op tot 2,6 procent (tegen 1,5 procent vorig jaar). Het IMF gaat uit van 1,9 procent.