Nw-Vossemeer weert centrum asielzoekers

NIEUW-VOSSEMEER, 16 mei - De vestiging van een centrum voor asielzoekers in het Westbrabantse Nieuw-Vossemeer is zeer waarschijnlijk van de baan. Een van de wethouders, A. C. M. Rommers, heeft zijn medewerking ingetrokken. Volgens burgemeester E. A. Lukkassen, voorstander van het centrum, is daarmee het 'zo breed mogelijke politieke draagvlak', voorwaarde voor de komst van het centrum, vervallen. 'Ik acht het nu niet meer haalbaar', aldus de burgemeester vanmorgen. In het 2.200 inwoners tellende dorp had het ministerie van WVC een centrum willen inrichten voor 250 asielzoekers. Ze zouden worden gehuisvest in een semi-permanent onderkomen met caravans. Het plan leidde tot onrust bij de inwoners, die een handtekeningenactie begonnen waarvoor al vele honderden steunbetuigingen zijn ontvangen. Wethouder Rommers meent dat de komst van 250 asielzoekers in een kleine gemeenschap als Nieuw-Vossemeer 'te diep ingrijpt en de leefbaarheid van het dorp aantast'. Zijn collega A. F. Hommel zei vanmorgen die mening niet te delen. 'Bezoeken aan Blitterswijk in Noord-Limburg en Luttelgeest in de Noordoostpolder leerden ons dat daar geen problemen waren. Ik vind dan ook nog steeds dat het centrum er best kan komen, want van een inbreuk op de leefbaarheid is geen sprake. Maar nu er barsten in het front zijn, is het onaannemelijk dat het doorgaat.' Maandag hebben onbekenden in het dorp een pamflet verspreid waarin wordt gesproken van 'asieleisers' en 'profiteurs'. Ook werd in het pamflet de burgemeester bedreigd. Hij heeft de politie op de hoogte gesteld. 'Maar dat pamflet mag op de besluitvorming beslist geen invloed hebben', aldus de burgemeester, die zei niet bang, maar toch wel even geschrokken te zijn. Wethouder Hommel rekent het verspreiden van het pamflet tot 'de sfeermakerij'. Waarschijnlijk is het verspreid door mensen van buiten het dorp, want een dorpsbewoner die een pamflet in de handen kreeg geduwd kende de mannen die de pamfletten uitdeelden niet.

Maandag zouden de inwoners worden voorgelicht over de komst van de asielzoekers, maar die bijeenkomst wordt waarschijnlijk afgelast. Op 31 mei zal de raad zich definitief uitspreken.