Haitink gastdirigent bij Rotterdams orkest

ROTTERDAM, 16 mei - Bernard Haitink zal in december 1992 twee weken optreden als gastdirigent bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het is de bedoeling dat hij daarna met een zekere regelmaat naar Rotterdam zal terugkeren, zo hebben orkest en dirigent besloten na de succesvolle samenwerking afgelopen maandag waarbij tijdens het concert ter herdenking van het bombardement Mahlers Tweede symfonie werd gespeeld. Er is nog niet besloten wat Haitink zal dirigeren.

Haitink was tot april 1988 chef-dirigent van het Concertgebouworkest in Amsterdam, waarvan hij bij de viering van het honderdjarig jubileum afscheid nam met de uitvoering van de Achtste symfonie van Mahler. Haitink en het Concertgebouworkest gingen uiteen na een serie onderlinge fricties die er toe hebben geleid dat de dirigent, ondanks niet mis te verstane publieke reacties bij een concert van het Europees Jeugdorkest dat Haitink de vorige zomer in het Amsterdamse Concertgebouyw dirigeerde, totnutoe niet meer is teruggekeerd voor zijn oude orkest. Sinds 1986 is Haitink muzikaal directeur van het Londense operahuis Covent Garden, waaraan ook Jeffrey Tate, de toekomstige chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, is verbonden.