Emro Print failliet verklaard

ASSEN, 16 mei - De rechtbank in Assen heeft vandaag de drukfabriek Emro Print in Emmen failliet verklaard. De 80 personeelsleden van het bedrijf komen waarschijnlijk op straat te staan.

Het faillissement is aangevraagd door de directie van Drukkerij Giethoorn in Meppel, die Emro Print twee jaar geleden opzette. In het bedrijf is 30 miljoen gulden geinvesteerd. Een deel van het geld bestond uit investeringspremies die het bedrijf op omstreden wijze kreeg verstrekt door de toenmalige staatssecretaris A. J. Evenhuis.

Evenhuis en Giethoorn wonen beiden in Meppel en onderhouden persoonlijke contacten met elkaar. De voormalige staatssecretaris opende in maart '88 het bedrijf Emro Print. Een jaar later moest hij onverwachts opstappen nadat hij de Tweede Kamer onjuist bleek te hebben geinformeerd over een prive-lening die hij van Giethoorn had gekregen. Evenhuis had de Tweede Kamer gemeld dat hij de lening had afgesloten voor zijn zwager, een noodlijdende akkerbouwer. In werkelijkheid had hij het geld (225.000 gulden) nodig om beslaglegging op zijn eigen onroerend goed te kunnen opheffen.