Effectenbeurzen laten weinig beweging zien

ROTTERDAM, 16 mei - Wereldwijd was er weinig beweging op de effectenbeurzen. In Amsterdam stonden de havenfondsen in trek. Wall Street is gisteren blijven schommelen rond het recordniveau van maandag.

AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs bleven vanochtend de grote havenfondsen in trek. Zo noteerde Pakhoed, rekening gehouden met de dividenduitkering, fl.4,10 hoger op fl.187,50. Ook VOC en Internatio-Muller hadden een ex-dividendnotering. VOC steeg fl.1,45 naar fl.38,10 en Internatio fl.1,90 naar fl.92,30. De handel stond vanochtend op een erg laag pitje. Het merendeel van de grote aandelenfondsen gaf noteringen te zien die maar fractioneel afweken van die van het slot van de voorgaande dag. De stemmingsindex zakte aanvankelijk licht weg, maar laat in de ochtend was een winstje geboekt van 0,1 punt op 118. Een rol bij dit alles speelde het wachten op de publikatie van cijfers over de consumentenprijzen in de VS later op de dag. Hoogovens was een van de weinige fondsen die goed in de markt lagen, met een vooruitgang van een gulden op fl.76,80. Verder waren koersafwijkingen van meer dan enkele dubbeltjes eigenlijk al uitschieters. Zo kon Aegon 80 cent verder aantrekken naar fl.127,70. Ook naar collega-verzekeraars Nationale-Nederlanden en Amev bestond enige vraag.

Op de obligatiemarkt viel geen duidelijke lijn te ontdekken. Aanvankelijk traden weer verliezen op van rond de drie dubbeltjes, maar deze dalingen werden al snel voor het grootste deel weggewerkt. IBB-Kondor kwam weer in de handel na de aankondiging van de fusie met Wessels Rijssen. Het gaat om een omgekeerde overneming. Wessels is veel groter, maar komt door de overneming door de veel kleinere IBB met betaling in aandelen naar de beurs. De reactie was voorzichtig. IBB trok fl.5 aan tot fl.640.

NEW YORK - De effectenbeurs van New York is gisteren blijven schommelen rond het recordniveau van maandag. Het Dow-Jones gemiddelde van dertig industriele fondsen sloot met een winst van 0,93 punt vrijwel onveranderd op 2822,46. In het begin van de handel vond winstneming plaats na de recordstijging van maandag. De index daalde daardoor tot 14 punten. Ook de obligatiemarkt toonde een relatief slap beeld dat de aandelenmarkt in het begin weinig inspiratie kon bieden. Bovendien trachtten beleggers na de rally van de afgelopen dagen hun posities te consolideren. Andere besloten even aan de kant te blijven toekijken in afwachting van de cijfers over consumentenprijzen in april die vandaag bekend zouden worden gemaakt.

TOKIO - Het Nikkei-gemiddelde van 225 geselecteerde aandelen is vandaag 29,42 yen gedaald en sloot op 31.967,62 yen. De dollar herstelde zich en steeg 0,65 yen om te sluiten op 151,95 yen per dollar. De omzet bedroeg 750 miljoen aandelen.