Cessna met Maij botst bijna op DC 8

DEN HAAG, 16 mei - Een vliegtuigje met minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) als inzittende is gisteren aan een botsing ontsnapt. Op een kwartiertje vliegen van Zestienhoven in Rotterdam zag de vlieger van het toestel, een Cessna voor vijf personen, een veel grotere DC 8 recht op zich afkomen.

Slechts door ijlings op te trekken slaagde de piloot van de Cessna erin een botsing te voorkomen. Het was een hele schrik, vertelde een der inzittenden, woordvoerder H. Hameleers van Verkeer en Waterstaat, vanochtend. 'Je ziet opeens een vliegtuig recht op je afkomen. In zo'n toestel kijk je net zo mee als op een achterbank van een auto.'

Gevolgen had de manoeuvre niet; de inzittenden, behalve Maij-Weggen en Hameleers waren dat directeur-generaal H. Raben van de Rijksluchtvaartdienst en twee vliegers, hadden de gordel om.

Hameleers omschrijft het voorval als een 'echte near-miss'.

Een bijna-botsing dus. De Nederlandse air-miss commissie heeft inmiddels besloten een onderzoek naar de toedracht in te stellen. Het vermoeden bestaat dat de DC 8 van zijn koers was afgeweken. Het onderzoek kan overigens nog wel enige tijd in beslag nemen.

De minister en haar gezelschap keerden terug uit Keulen. Daar was Maij-Weggen aanwezig geweest bij het begin van de bouw van een Europese windtunnel die zal worden gebruikt om vliegtuigen te testen.