Britse minister: rundvlees is veilig

LONDEN, 16 mei - De Britse minister van landbouw, John Gummer, probeert een einde te maken aan de onrust die is ontstaan door de Mad Cow Disease, de gekke-koeieziekte. In verband met deze ziekte hebben al meer dan duizend scholen in Groot-Brittannie rundvlees afgevoerd van het menu in de kantines.

De minister verklaarde, om te bewijzen dat er geen gevaar voor de volksgezondheid bestaat, dat hij zijn kinderen gewoon rundvlees laat eten. 'Ik zou er niet aan denken om dat aan hen of het publiek toe te staan, als ik de situatie niet volledig vertrouwde', aldus de minister.

Onderzoekers van het Royal Veterinary College hebben aangetoond dat de ziekte naar andere dieren kan overspringen. Het is duidelijk geworden dat de koeien de ziekte kunnen hebben opgelopen door het eten van vlees- en beendermeel van met 'scrapie' besmette schapen. Volgens de Britse veterinaire inspectie zijn er maatregelen getroffen die moeten garanderen dat de resten van besmette koeien worden vernietigd.

De onrust onder de Britse bevolking is verder toegenomen doordat een Siamese kat in Bristol ook het slachtoffer van de ziekte is geworden, mogelijk door het eten van besmet rundvlees. De vrees bestaat dat ook gezonde koeien die voor de slacht worden aangeboden al door het virus zijn besmet. De incubatietijd wordt geschat op vier tot zes jaar. De ziekte werd voor het eerst ontdekt in 1984 en sinds die tijd zijn zeker 13.000 stuks vee vernietigd. De Britse regering heeft twaalf miljoen pond uitgetrokken voor verder onderzoek naar de ziekte. (Reuter, AP)Voor Nederland bestaat volgens het Centraal Diergeneeskundig Instituut in Lelystad geen reden tot ongerustheid. De verwerking van kadavers gebeurt in Nederland bij veel hogere temperaturen dan in Groot-Brittannie. Een woordvoerder van het ministerie van landbouw zegt dat het ministerie nog niet overtuigd is dat de ziekte gevaarlijk is voor mensen. Bovendien importeert Nederland zeer weinig vlees uit Groot-Brittannie, zegt hij.