BRD, DDR samen in uraniummijn

ROTTERDAM, 16 mei - De Westduitse onderneming Steag AG gaat samenwerken met de Russisch-Oostduitse uraniummijn SDAG Wismut in het zuiden van Oost-Duitsland. Dit bericht het Oostduitse persbureau ADN. De 'Sowjetisch Deutsche Aktiengesellschaft Wismut' exploiteert in Crossen bij Zwickau de grootste uraniummijn van Europa. Per jaar produceren 40.000 werknemers er naar Westerse schatting ongeveer 4.500 ton uranium die op 300 meter diepte wordt gewonnen. Inrichting en omvang van de uraniumwinning werden tot eind vorig jaar streng geheim gehouden. Bij de mijnen bevinden zich fabrieken waar de uranium uit het ruwe erts, dat een zeer laag uraniumgehalte bezit, wordt vrijgemaakt. De produktie ging de laatste 45 jaar zonder uitzondering naar de Sovjet-Unie. Eind vorig jaar werd de import door de Sovjet-Unie (die minder kernwapens aanmaakt en kampt met een stagnerend kernenergieprogramma) drastisch teruggebracht, waardoor SDAG Wismut in moeilijkheden raakte en duizend arbeiders moest ontslaan.

Steag, dochter van het steenkoolconcern Ruhrkohle, zou de Oostduitse uraniummijnbouw door de huidige recessie in uraniumverbruik moeten halen en voorstellen doen voor aanpassing van de installaties. Steag heeft het Westduitse ministerie voor onderzoek en technologie om financiele steun verzocht.