Betogers belagen Estse parlement

MOSKOU, 16 mei - Tegenstanders van de onafhankelijkheid van de Baltische republieken Estland en Letland hebben gisteren geprobeerd de parlementsgebouwen in Tallinn en Riga binnen te dringen.

In Tallinn vond een menigte van ongeveer tweeduizend man, overwegend Russische inwoners van Estland, na een dramatische oproep via de radio ongeveer 15.000 Esten tegenover zich, die de bestorming wist te verijdelen. De premier van Estland, Edgar Savisaar, noemde de actie later een 'poging tot staatsgreep'. In de Letse hoofdstad Riga was er voor de tweede keer een incident bij het parlement. Opnieuw verzamelden zich daar officieren, leden van de anti-afscheidingsbeweging Interfront en stakende arbeiders. In ongeveer negentig bedrijven gaven arbeiders gehoor aan een oproep tot staking tegen de Letse regering. Helikopters van het Sovjet-leger cirkelden rond boven het parlementsgebouw en wierpen pamfletten af waarin de voor onafhankelijkheid geporteerde Letse volksvertegenwoordigers als 'verraders' werden omschreven.

Estland en Letland hebben nog niet officieel gereageerd op de twee decreten die president Michail Gorbatsjov eergisteren afkondigde en waarin hij de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaringen van Estland en Letland verwerpt als 'ongeldig' omdat ze in strijd zijn met de grondwet van de USSR, de grondwet van de republieken zelf en met de onlangs aangenomen Unie-wet op de afscheiding. Onder de nationale minderheden in Litouwen, de derde baltische Sovjet-republiek, werd in steden en bedrijven gedemonstreerd tegen de onafhankelijkheid door leden van nationale minderheden, met name Polen en Wit-Russen. Het initiatief daartoe werd genomen door de Moskou-getrouwe communisten van de republiek.

    • Laura Starink