Beenhakker beschouwt oefenduels als training

ZEIST, 16 mei - Met een 5-0 overwinning op de Combinatie Zeister Elftal zijn de voorlopig geselecteerde spelers van het Nederlands elftal gisteren de afvalrace voor het wereldkampioenschap voetbal in Italie begonnen. De groep van 27 uitverkorenen wordt volgende week donderdag door coach Leo Beenhakker met vijf voetballers ingekrompen. Het oefenpartijtje achter het Slot in Zeist vormde nog geen scherprechter maar werd door Beenhakker louter als een veredelde training beschouwd.

Het is de bedoeling dat in de vijf oefensessies iedereen aan bod komt, zo benadrukte de interim-coach. Met de verplichtingen (Europa Cup-I finale) van Gullit, Van Basten en Rijkaard in Milaan en de lichte blessures van Berry van Aerle, Erwin Koeman, Adrie van Tiggelen en John Bosman werd de keuze van Beenhakker flink vergemakkelijkt. Gisteren konden vier spelers (Vanenburg, Menzo, Roy en Rutjes) gedurende de gehele wedstrijd het trainingspak aanhouden. Van dat kwartet non-actieven was Gerald Vanenburg de meest opvallende maar aan diens afwezigheid mogen, evenals aan die van de andere drie spelers, volgens Beenhakker absoluut geen conclusies worden verbonden. 'Doel van deze tien dagen is te bekijken hoe iedere speler er in fysiek opzicht voor staat. Pas dan kunnen we ons gaan wijden aan de eerste taak en dat is iedereen in vorm te krijgen', verklaarde Beenhakker. Die werkwijze had gisteren tot gevolg dat vooral de rechterkant van het elftal een experimenteel karakter vertoonde. Voor zowel Danny Blind en Edward Sturing (Van Aerle), Aron Winter (Vanenburg) als John van 't Schip (Gullit) zijn de alternatieven van het zo succesvol verlopen Europees Kampioenschap voorhanden.

Het door de nood geboren experiment aan de rechterflank kreeg nog uitbreiding toen Wouters, Blind en Henk Fraser met krampverschijnselen moesten worden vervangen. 'Ik houd niet zo van wisselen, dat komt de samenhang van het team niet ten goede. Ik was alleen van plan Hans Gillhaus voor Richard Witschge in te zetten', ontvouwde Beenhakker zijn plannen. De 5-0 zege op de Zeister selectie (doelpunten van Fraser, Kieft, Van Loen en tweemaal Koeman) kende Beenhakker evenveel waarde toe als overwinningen bij een trainingspartijtje. Voorlopig hecht men meer belang aan het oplossen van onvoorziene tegenslagen op het organisatorische vlak. Na de bruiloften in het hotel op Sicilie en de onzekerheid over het doorgaan van de oefenwedstrijd tegen Joegoslavie na de veldslag van het afgelopen weekeinde dient zich vandaag al een nieuw probleem aan nu Oranje een nachtje moet verkassen naar Wassenaar in verband met een schoolvoetbaltoernooi dat op het KNVB-complex in Zeist wordt afgewerkt.

    • Leon van Eijndhoven