Apothekers bezorgd na fout met etiketten

UTRECHT, 16 mei - De Vereniging van Openbare Apotheken (VOA) heeft staatssecretaris Simons (volksgezondheid) gevraagd extra maatregelen te nemen om fouten met geneesmiddelen te voorkomen. Aanleiding tot dat verzoek is een verpakkingsfout bij het Haarlemse bedrijf Pharmachemie BV, dat eigendom is van de Onderlinge Pharmaceutische Groothandel (OPG). Begin deze maand zijn bij het bedrijf etiketten verwisseld bij de verpakking van een middel tegen duizeligheid, Cinnarizinum (25 milligram) en een veel voorgeschreven slaapmiddel, Lorazepam (1 millegram). De vereniging meent dat de verwisseling voor patienten ernstige gevolgen kan hebben.

Op 10 mei heeft het bedrijf alle apothekers gevraagd hun voorraden te controleren en eventuele foutief geetiketteerde verpakkingen terug te sturen. Het betreft een partij van 1.300 verpakkingen. Gistermiddag was er volgens directeur B. T. Visser van Pharmachemie nog geen enkele apotheker een reactie binnengekomen.

Volgens de VOA hebben Nederlandse apotheken door fouten van de farmaceutische industrie de afgelopen tien jaar miljoenen pillen uit de handel moeten nemen.

Sinds de oprichting van de associatie voor de farmaceutische industrie Nefarma geldt voor dergelijke gevallen een 'recall-procedure', waarbij alle apothekers een enveloppe met daarop een oranje hand krijgen toegestuurd. Daar is in dit geval geen gebruik van gemaakt, hoewel sinds kort ook niet-leden deze faciliteit wordt geboden, in het belang van de volksgezondheid. De afgelopen veertien jaar is zo'n actie 47 maal nodig geweest. Vorig jaar moesten zeven maal oranje-hand-enveloppen de deur uit, drie maal wegens een verpakkingsfout, vier maal bleek er iets mis te zijn gegaan met de fabricage.

Bij de VOA, die ruim twee jaar geleden is opgericht, zijn 65 apothekers aangesloten die geen lid zijn van de veel grotere Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie.