Tv-beelden

De Vereniging van Contract Spelers is tegen het directe gebruik van tv-beelden in strafzaken tegen voetballers. De vakbond van de betaalde voetballers zal in de komende vergadering Betaald Voetbal voorstellen dat scheidsrechter en waarnemer bij een wedstrijd binnen een uur na de wedstrijd hun rapport opstellen en dus niet de gelegenheid hebben gebruik te maken van de informatie die de televisie eventueel kan verstrekken.

Die uitspraak deed VVCS bestuurder mr. K. Molenaar (oud-speler van Ajax en Feyenoord) na afloop van de jaarlijkse vergadering van de VVCS tijdens een forum, waarin verder Van Praag (voorzitter Ajax) en Jansma en Smeets (NOS) zitting hadden. Van Praag vond dat in het geval met de elleboogstoot van Wouters de tuchtcommissie uitsluitend op de tv-beelden was afgegaan en daarmee buiten zijn boekje was gegaan, omdat er van scheidsrechter, grensrechters noch waarnemer een rapport was over de overtreding die Wouters in het duel tegen Volendam had gemaakt. Hij sprak van rechtsongelijkheid omdat niet alle wedstrijden gelijkelijk in beeld worden gebracht. Jansma en Smeets benadrukten dat de televisie in zijn samenvattingen slechts probeert die beelden te brengen, die tot de belangrijkste momenten van de wedstrijd behoren.

Van Praag onderschreef de mening van Molenaar dat tv-beelden bij de strafzaken dienen te worden uitgebannen. Hij zal tijdens de vergadering Betaald Voetbal het sectiebestuur om meer duidelijkheid vragen.