TE VOET; Hoge Venen

3 Vanaf Eupen, de hoofdstad van Duitstalig Belgie, voert een prachtig pad langs de Vesdre (die hier Weser heet) west- en dus stroomafwaarts. Er loopt hier geen Grande Randonnee of Lange Afstand Wandelpad, maar het uitzicht over het dal en de rivier is er niet minder om. Een vierdaagse tocht van, pak weg, honderd kilometer moet ons om en langs de Hoge Venen leiden, eerst richting Malmedy, dan via het Duitse Monschau terug naar ons uitgangspunt.

Na een klein uur verlaten we het dal en klimmen we zuidwaarts omhoog, de dennenbossen in. De natuur van de Ardennen is in wezen grotendeels een cultuurlandschap, met uitgestrekte houtvesterijen. Maar een paar wegstuivende reeen maken ook de natuurliefhebber enthousiast. Toch zou een hele middag bos wel wat eentonig zijn.

Temidden van de groene heuvels ligt, aan kronkelende oevers, het stuwmeer in de Gileppe. 'Drinkwater', melden de bordjes, en 'verboden te zwemmen'. Maar daarvoor is het deze stralende maar frisse voorjaarsdag veel te koud. Er is in de kilometers wijde omgeving niemand te zien. Een voetpad voert langs het water en verder zuidwaarts door de bossen terug naar de bewoonde wereld.

Het dorp Solwaster bestaat uit een paar huizen met cafe en kerk tussen weilanden en beukenhagen. De voertaal, zo blijkt in het cafe, is hier weer Frans. Sommige dorpen in dit gebied worden 's winters getransformeerd tot ski-oord, maar zover zijn ze hier blijkbaar nog niet. De kinderen voetballen rustig op straat.

In de buurt van Solwaster stuiten we op de GR 5 (Bergen op Zoom - Nice), het pad dat met een grote boog om het dorp heen loopt. In het nauwe dal van de Hoegne, een klaterende beek die van de Hoge Venen naar de Vesdre stroomt, bevindt zich de Pont de Belleheid, het eindpunt van deze dag.

    • Cees Caljé