Rechtszaak stopgezet tegen ex-directeur Hij

ROTTERDAM, 15 mei - Het openbaar ministerie in Amsterdam moet stoppen met de slepende rechtszaak tegen de van belastingfraude verdachte ex-directeur van Hij Herenmode, K. de Waal. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank bepaald nadat de advocaat van De Waal daarom had verzocht. De advocaat, mr. L. C. J. M. Spigt, had de rechtbank gevraagd de officier een halt toe te roepen omdat het openbaar ministerie al meer dan zeven jaar procedeert zonder enig resultaat. Volgens De Waal had geen 'behoorlijk vervolgingsbeleid' plaats, zou de officier de procesorde hebben geschonden, en betreft het hier geen strafrechtelijk kwestie maar een zaak die bij de belastingrechter thuishoort.

De rechtbank heeft De Waal in het gelijk gesteld. Spigt zal nu voor zijn client een schadevergoeding eisen van een half miljoen tot een miljoen gulden, zo liet hij vanochtend weten.

Volgens het openbaar ministerie in Amsterdam zou Hij Herenmode eind jaren zeventig en begin jaren tachtig de Nederlandse belasting voor meer dan tien miljoen gulden hebben ontdoken. Het inkoopbureau van Hij Herenmode in Hongkong was volgens behandelend officier mr. J. Pieters niet meer dan een brievenbusfirma, bedoeld om de Nederlandse fiscus te ontlopen.

De advocaat van De Waal heeft altijd volgehouden dat zijn client slachtoffer was geworden van een tot mislukken gedoemd proefproces en van een officier die van geen ophouden weet. De rechter heeft hem nu in het gelijk gesteld. 'Gelet op het feit dat de vervolging op 30 november 1983 is aangevangen en gelet op de in de behandeling van de zaak opgetreden vertragingen, alsmede het feit dat nog steeds geen geldige dagvaarding is uitgebracht, is de rechtbank van oordeel dat de termijn van vervolging in deze zaak niet langer redelijk is (...)' Daarbij komt dat de behandelend officier volgens de rechtbank zelf heeft gezegd dat de zaak thuishoort bij de belastingrechter.