Opvolging van commissaris Kremers kost CDA moeite

MAASTRICHT, 15 mei - Het CDA heeft moeite uit de eigen gelederen een keus te maken voor een kandidaat die de commissaris der koningin in Limburg, dr. J. Kremers moet opvolgen. Kremers kondigde zijn vertrek al november vorig jaar en legt zijn functie morgen neer. Vrijdag spreekt het kabinet voor het eerst over een opvolger. Een aantal prominente CDA-leden, waaronder het vroegere lid van gedeputeerde staten drs. W. Buck, hebben in een brief aan minister Dales de namen van de Nijmeegse hoogleraren mr. H. Ph. J. A. M. Hennekens en mr. S. C. J. J. Kortmann genoemd. Vooral Hennekens, die directeur is geweest van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en die nu staats- en bestuursrecht doceert, zou een serieuze kandidaat zijn. Eerder werd bekend dat oud-staatssecretaris drs. P. R. H. M. van der Linden en de secretaris-generaal van het ministerie van Financien, mr. L. Michiels van Kessenich solliciteerden naar de baan van Kremers. Van der Linden is de kandidaat waarvoor het Limburgse CDA zich sterk maakt, maar noch in het provinciehuis in Maastricht, noch in de landelijke top blijkt hij op enige hartelijke steun te kunnen rekenen. De CDA-top lijkt zijn kandidatuur als 'verlegenheidsoplossing' te zien. Achtereenvolgens zijn daarna de namen opgedoken van VNO-voorzitter Van Lede, de Haagse burgemeester Havermans, de Maastrichtse burgemeester Houben, de AMC-directeur Werner. Maar ook de namen van oud-ministers Ruding en Braks zijn genoemd.