Onderschatte Giovannetti stuit aanval Delgado

ROTTERDAM, 15 mei - De Italiaanse overheersing in de voorjaarsklassiekers krijgt een vervolg in de ronden. Marco Giovannetti stond vanmorgen op het punt de Ronde van Spanje te winnen. Gisteren in voorlaatste etappe toonde hij opnieuw aan niet de slechte klimmer te zijn waarvoor hij in Spanje werd gehouden. De klassementsleider die in Spaanse dienst rijdt weerstond de aanvallen die de locale favoriet Pedro Delgado op vier bergpassen in de Sierra Madrilena plaatste. De rit van Collada Villalda naar Dyc werd gewonnen door de Fransman Denis Roux.

Dat Giovannetti redelijk kan klimmen toonde de 28-jarige Milanees in het verleden al regelmatig aan in de Ronde van Italie. Hij werd tussen 1985 en 1988 respectievelijke achtste, zesde en zesde in de Giro. In 1988 eindigde hij als vijfde in de beruchte rit over de passo di Gavia, waar Breukink won. In de Ronde van Zwitserland van 1987 won hij een bergrit en werd hij in het klassement vierde achter Hampsten, Winnen en Parra. Het is dus geen verassing dat Giovannetti zijn leiderstrui in de zware bergrit van gisteren het tempo kon bijhouden.

Wanhopig

Op de Navacerrada, de laatste pas, ging Delgado in een laatste wanhopige poging in een hels tempo naar boven. De voorsprong van de vluchters slonk per kilometer. Zijn doel bereikte de Spanjaard echter niet. Omdat de Rus Ivanov het nodig vond aan de kop van het peloton te sleuren, hoefde Giovannetti niet alles in zijn eentje op te knappen. De 28-jarige Milanees kon de steun goed gebruiken. 's Ochtends bij de start telde zijn Seur-ploeg nog slechts vier renners. En tot overmaat van ramp stapte Giovannetti's meesterknecht de klimmer Alvaro Pino, die vorige week tijdens noodweer was gevallen, al vroeg in de etappe af. 'Ongelukken uitgezonderd, maar normaal heeft Giovannetti de Vuelta gewonnen', legde Delgado zich gisteren aan de vooravond van de laatse vlakke rit bij de nederlaag neer. 'Ik ben echter niet ontevreden met een tweede plaats. Ik heb ontspannen kunnen rijden en ik ben beter in vorm dan verwacht. Giovannetti heeft met verve zijn positie verdedigd. Ik til er niet zo zwaar aan dat Ivanov aan de kop heeft gesleurd. Zulke dingen gebeuren nu eenmaal. Ik zoek er niets achter.' Giovannetti verklaarde later dat hij zich niet gek had laten maken door de plaagstoten van Delgado. 'Ik heb mijn eigen tempo gereden. Ivanov gaf het juiste ritme aan. Dat maakte het een stuk gemakkelijker voor me. Delgado bleef maar aanvallen. Waar hij die kracht en energie vandaan haalt, ongelooflijk.'

Vredeskoers

De Nederlandse amateur Robert van de Vin profiteerde gisteren het meest van de steile klim op tien kilometer van de aankomst van de zesde etappe van de Vredeskoers in het piepkleine Tsjechische dorp Slusovice. Hij nestelde zich in het kopgroepje van vier, dat zich afscheidde en liet even later op de plaatselijke renbaan zijn medevluchters Robert Maggioni, Massimo Strazzer (beiden Italie) en de Westduitser Robert Matwew achter zich.

De hoofdmacht kwam ruim een halve minuut later onder aanvoering van de Tsjechoslowaak Jan Sviroda over de streep. Svorada had onderweg al het mogelijke gedaan in de premiesprints om seconden te verzamelen. De gele trui bleef echter om de schouders van de Oostduitser Bert Dietz; ook al was het verschil nog slechts twee seconden.