Londen vreest nieuwe campagne van de IRA

LONDEN, 15 mei - De bom die gisteren ontplofte in een bloembed bij een militair onderwijscentrum in het zuiden van Londen is mogelijk de voorbode van een nieuwe IRA-campagne tegen ', zachte doelen' in Engeland. De politie heeft iedereen die ook maar enige connectie heeft met een overheidsdienst in Noord-Ierland gewaarschuwd voor soortelijke sluimerende bommen, een nieuwe tactiek van de IRA. Dat bij de bomaanslag slechts zeven gewonden vielen, is te danken aan het feit dat de ramen van het onderwijscentrum net drie weken geleden met het oog op een mogelijke aanslag waren versterkt.

Naar schatting tien pond semtex, het soort explosief dat de IRA van kolonel Gaddafi van Libie cadeau heeft gekregen, blies gistermorgen de voorgevel uit het kantoorcomplex en legde een auto op zijn kant. De politie denkt dat het met een tijdmechanisme in werking is gesteld. De relatief gelukkige afloop heeft niet verhinderd dat opnieuw kritiek is gerezen op de beveiliging van militaire complexen als deze. Het onderwijscentrum ligt in een woonwijk, vlakbij onder andere een bejaardentehuis en is aan de achterkant met kippegaas afgescheiden van de omgeving.

De IRA voert sedert de zomer van 1988 een campagne gericht op gemakkelijk te treffen doelen, hetzij legeronderdelen buiten actieve velddienst hetzij individuele militairen thuis. De politie gelooft dat er sprake is van ten minste twee cellen, die in Engeland zelf opereren. Hun werk begon met de bomaanslag op een legerpostkantoor in Mill Hill, Noord-Londen en bereikte een dieptepunt met de aanslag op een legermuziekschool in Deal, Kent, waarbij in november vorig jaar elf jonge muzikanten de dood vonden. De minister van defensie stelde na Deal een herziening van de beveiliging van soortgelijke complexen in het vooruitzicht. De versterkte ramen in Eltham waren daarvan onder andere het resultaat. In feite is het echter tot nu toe onmogelijk gebleken alle militaire complexen afdoende te beveiligen.