Laatste overleg vanmorgen tussen leden van de ...

Laatste overleg vanmorgen tussen leden van de Rijksexplosieven Opruimingsdienst, kort voor de berging van een Duitse miniduikboot uit de Tweede Wereldoorlog. Het gevaarte werd vorige week bij Hoek van Holland in de Nieuwe Waterweg aangetroffen. Aan de zes meter lange onderzeeer van het type Biber was een geheel intacte torpedo bevestigd met 200 kilo springstof.

Bovendien werd de aanwezigheid vermoed van een zogenoemde beinvloedingsmijn met 450 kilo springstof. Voor de operatie waren uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen. Binnen een straal van 600 meter van de bergingsplaats moesten alle omwonenden tijdelijk hun huis verlaten. Het strand- en duingebied werd tot op 1.200 meter geheel ontruimd, terwijl ook het scheepvaartverkeer tijdens de operatie werd stilgelegd. Voor de gehele onderneming werden honderden mensen ingezet. (Foto NRC Handelsblad/ Freddy Rikken)