Joegoslavie

De kans bestaat dat de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal op 3 juni in Zagreb tegen Joegoslavie niet doorgaat. Algemeen secretaris van de Joegoslavische bond Dusan Maravic heeft zijn twijfels. 'Dat hangt af van het bestuur van de voetbalbond en hoe groot de schade in het stadion is. Daar is nog weinig over te zeggen. Het Nederlands elftal zal het duel zeker niet in een ander stadion spelen, omdat in de buurt van Zagreb een trainingskamp van tien dagen wordt opgeslagen. Ze zullen zeker niet gaan reizen om ergens anders te spelen.'

Uruguay heeft de oefeninterland tegen Joegoslavie van 30 mei Zagreb inmiddels geannuleerd.

Voor de wedstrijd tussen Dinamo Zagreb en Rode Ster Belgrado raakten zondag supporters en politieagenten slaags. Er vielen 138 gewonden. Vier en tachtig personen, onder wie 48 politiemensen, moesten voor behandeling naar het ziekenhuis. Zes van hen worden nog steeds verpleegd. Geen van de slachtoffers verkeert in levensgevaar.

De Joegoslavische voetbalbond buigt zich deze week over de gebeurtenissen. Zvonimir Boban, de 22-jarige aanvoerder en international van Dinamo Zagreb, dreigt voor het leven van de voetbalvelden worden verbannen omdat hij zondag een gewonde politieman in de onderbuik trapte. Zijn club moet er rekening mee houden dat ze volgend seizoen met zes minpunten aan de competitie moet beginnen. Reglementair kan de Joegoslavische voetbalbond Dinamo Zagreb naar aanleiding van de veldslag die straf opleggen. Volgens de regels is het zelfs mogelijk dat Dinamo teruggezet wordt naar de tweede divisie.

Een in Zagreb verschijnend dagblad heeft in een artikel de Europese voetbalbond voorgesteld de Joegoslavische clubs in de ban te doen voor de Europese toernooien 'om escalatie van de voetbaloorlogen in de stadions te stoppen.'