Daders overval wellicht afkomstig uit Nederlandse criminelecircuit

ROTTERDAM, 15 mei - De twee daders van de gewelddadige overval gisterochtend op een supermarkt in Oosterbeek zijn volgens de politie afkomstig uit het Nederlandse criminele circuit. Onder meer hun correcte taalgebruik zou erop wijzen dat ze uit Nederland afkomstig zijn. Dat zegt een woordvoerder van het Recherche Bijstands Team dat de zaak onderzoekt.

De politie zocht vandaag omstreeks het middaguur nog steeds vergeefs naar de daders. Het enige spoor dat ze heeft is de grijze Opel Kadett waarin de daders uit hun eerste vluchtauto zijn overgestapt, met het (valse) kenteken LP-64-PZ. Om ongeveer zeven uur overvielen de twee gewapende mannen het filiaal van Albert Heijn in Oosterbeek, waar zes mensen aan het werk waren. Toen de overvallers niet meteen de sleutel van de kluis kregen, schoten ze twee mannelijke personeelsleden dood. Een derde was bij een ontsnappingspoging al neergeschoten. De toestand van deze man is zorgwekkend. Zonder buit gingen de daders er vandoor.

Vanochtend was de supermarkt nog gesloten. 'Het is aan de medewerkers om te besluiten wanneer ze het werk weer hervatten', aldus een woordvoerder van Albert Heijn.

Tientallen middenstanders belden gisteren het Koninklijke Nederlands Ondernemers Verbond (KNOV) op om hun verontrusting uit te spreken over de toenemende criminaliteit in winkels. 'De telefoon stond roodgloeiend', zegt KNOV-voorzitter J. Kamminga. 'De mensen zijn na deze gruwelijke gebeurtenis emotioneel en zeggen: dit kan zo niet langer, we leggen een pistool onder de toonbank of richten een knokploeg op.' Het KNOV heeft vandaag een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin de organisatie haar eerdere oproep herhaalt om maatregelen te nemen tegen de toenemende criminaliteit in winkels. Het verbond ziet winkeldiefstal, bedreiging van winkeliers en gewapende overvallen als aspecten van hetzelfde probleem en bepleit centrale registratie van winkeldieven en meer politie op straat. Kamminga: 'Het feit dat overvallen op winkels zo weinig professioneel gebeuren, toont wel aan dat de echte beroepsmisdadigers beseffen dat de opbrengst altijd minimaal is. Maar als dit zo doorgaat moeten de winkeliers zich toch gaan harnassen, zoals de banken zo'n 15 jaar geleden hebben gedaan'. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn in Nederland 542 overvallen gepleegd, waarvan 160 op banken en postagentschappen, en 382 op overige doelwitten. Bij overvallen zijn dit jaar zes doden gevallen. In 1989 vielen elf doden bij 1.495 overvallen. De Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) presenteerde begin dit jaar gegevens waaruit bleek dat in Nederland steeds meer overvallen worden gepleegd. Daarbij wordt steeds vaker geweld gebruikt. De dienst vindt het nog te vroeg uitspraken te doen over eventuele voortzetting van die tendens.

De overvallers in Oosterbeek bedienden zich van hetzelfde wapen, een zogeheten riot gun, dat de Bende van Nijvel bij haar bloedige overvallen tussen 1982en 1985 op supermarkten in Belgie gebruikte. Maar de politie sluit uit dat die bende bij de overval van gisteren betrokken is.