Beenhakker kiest voor EK-lijn Michels

ZEIST, 15 mei - Al tijdens de eerste dag van het trainingskamp, dat het Nederlands elftal gisteren in Zeist begon ter voorbereiding op het wereldkampioenschap voetbal in Italie, werd duidelijk dat bondscoach Leo Beenhakker de lijn zal volgen die Rinus Michels twee jaar geleden uitzette voor de succesvolle Europese titelstrijd. Na een onderbreking in de periode-Libregts wordt het werk van Michels, die Oranje tamelijk aanvallend liet spelen, voortgezet.

Beenhakker realiseert zich terdege dat in deze strategie de aanwezigheid van Gullit onontbeerlijk is. Maar in tegenstelling tot zijn voorganger lijkt de Rotterdammer straks wel over de sterspeler te kunnen beschikken. 'Hij vervult een sleutelrol. Er is geen alternatief voor Gullit. Als hij niet meedoet zullen we naar een andere strategie moeten zoeken.' Dat laatste lijkt voorlopig niet aan de orde. Gullit ontbreekt weliswaar net als de twee andere Milanezen in de komende vijf oefenwedstrijden op Nederlandse bodem, maar moet volgens bondsarts Frits Kessel op 28 mei fit genoeg zijn om mee te gaan naar het trainingskamp in Oostenrijk en Joegoslavie. 'Gullits knie is weer genezen', bevestigt Kessel. 'Hij moet nu alleen nog in vorm zien te komen. Daar staat normaal een periode van zes weken voor. Het was ideaal geweest als hij dat had gedaan in de wedstrijden van Oranje tegen amateurclubs. Maar Milan wenst daar nu eenmaal niet aan mee te werken. Gullit zal morgen in Italie een oefenduel spelen tegen Lugano en volgende week woensdag volgt de Europa-Cupfinale tegen Benfica.'

Eerlijk

Volgens Kessel moet Gullit in juni fit genoeg zijn om drie wedstrijden in tien dagen te spelen. 'Als hij maar voortdurend aan ons rapporteert hoe het gaat. Ik ben niet bang dat hij zaken verzwijgt, want hij heeft nu geleerd eerlijk te zijn over zijn eigen lijf. In de wedstrijden geeft Ruud zelf maar aan wanneer de handrem moet worden aangetrokken. Staan we met 3-0 of 4-0 voor dan is het verstandig dat hij zich laat wisselen. En het spreekt voor zich dat hij tussen de wedstrijden meer moet rusten dan andere spelers.'

Het verbaast Kessel niet dat Gullit denkt dat zijn knie niet meer de oude is. 'Hij heeft het gevoel nog niet terug. Er is kraakbeen afgevlakt, maar het gewricht functioneert weer goed en kan worden belast. De vochtvorming en pijnprikkeling zijn verdwenen.' Op het ziekenrapport van Kessel prijkten gisteren wel een paar andere namen. John Bosman, de kersverse PSV'er, kampt met lichte blessures aan beide enkels. Adri van Tiggelen heeft geen last meer van zijn voetkwetsuur, maar moet de eerste serieuze test na het herstel nog ondergaan. Dat geldt ook voor Erwin Koeman. In een partijtje met het tweede elftal van KV Mechelen bleek afgelopen vrijdag dat zijn geopereerde knie bij het draaien nog pijn doet. 'Maar de prognose is niet slecht', meent Kessel.

Beenhakker kan de komende weken ook over de eerder geblesseerde Henk Fraser en Wim Hofkens beschikken. Het lijkt aannemelijk dat de laatstgenoemde reserve van KV Mechelen tot de twee spelers behoort die Beenhakker in zijn lijst van 27 opnam en 'het voordeel van de twijfel' gunde. De andere is vermoedelijk Hendrie Kruzen. Beenhakker zette uiteen wat hem de komende weken te doen staat. 'We moeten de machine opwarmen. Ik heb de spelers gevraagd om de problemen die zich bij de club hebben afgespeeld, vanaf nu te vergeten. We zijn op het WK de te kloppen ploeg. Maar we kunnen ons niet uitsluitend redden met onze reputatie. In het huidige voetbal wordt de kracht van het collectief steeds belangrijker. Er is eigenlijk niet zoveel tijd om dat op te bouwen. Vanaf het moment dat de Milanezen zich bij ons voegen resten nog twaalf dagen tot de eerste wedstrijd tegen Egypte.'

Reputatie

Beenhakker beseft dat zijn internationale reputatie in Italie ook op het spel staat. 'In hoeverre een afgang voor mij gevolgen heeft, kan ik niet beoordelen. Het interesseert me nu ook niet. Ik heb deze opdracht aangenomen omdat ik er vanuit ga dat ik haar aankan. Sinds mijn vorige periode als bondscoach ben ik vier jaar ouder geworden. Dat scheelt een hoop voor sommigen.' De voormalige bondscoach Jan Zwartkruis, die tot een groepje genodigde ex-WK-gangers behoorde, haakte hier later op in door duidelijk te maken waarom het fenomeen Beenhakker geschikt is voor de loodzware taak van bondscoach. 'Beenhakker heeft de uitstraling van een playboy. Hij is van nature een man die met sterren kan omgaan. Leo weet met zijn plagerige opmerkingen de vedetten aan zich te binden. Ik maak me niet zoveel zorgen over de korte rustperiode die hij na de competitie heeft gehad. Alhoewel een vermoeide coach taktische fouten gaat maken. Maar Leo put inspiratie uit zijn eigen energie. Als je Beenhakker echt kapot wilt maken moet je hem nu Emmen laten coachen in de nacompetitie. Een wereldkampioenschap gaat hem beter af. En hij is zo'n type die daarna weer zo snel mogelijk op het trainingsveld wil staan. Wij zouden meteen met vrouw en kinderen in de auto naar Zuid-Frankrijk afreizen, maar als je Beenhakker dat aandoet valt hij pas echt in een gat. Toch is het slopend waar Leo mee bezig is. Want vanaf vandaag werken die hersencellen elke seconden van de dag als een razende computer.'

    • Erik Oudshoorn