A'dam rustig na record Wall Street

ROTTERDAM, 15 mei - Wall Street bereikte gisteravond met hangen en wurgen, maar bij een ruime omzet een nieuw record. Tokio was bij een sterke yen en een dalende rente voorzichtig positief. Op het Damrak gebeurde weinig.

AMSTERDAM. De Amsterdamse effectenbeurs gaf vanochtend een saai beeld te zien. Het Damrak trok zich weinig aan van Wall Street, waar de stijgingen gewoon doorgaan en waar gisteren een record werd geboekt. De koersen in Amsterdam bleven dicht bij huis, waarbij de stemminsindex eerst een tiende punt afbrokkelde en iets later twee tiende tot 117,6. Bij de internationals trad de grootste verschuiving op bij Unilever, die 60 cent moest prijsgeven op fl.148. Ook rond Philips was de rust teruggekeerd. Het geplaagde elektronicaconcern was laat in de ochtend een dubbeltje beter op fl.33,50. Goed in deze markt lag Internatio-Muller met een vooruitgang van fl.1,70 op fl.94. Een ander havenfonds, Pakhoed, kon fl.2 aan de koers toevoegen op fl.189,50. Ahold sloeg de weg omlaag in met fl.1,70 naar fl.140. Nedlloyd gleed bijna een gulden weg naar fl.85,60 en ook DAF raakte 90 cent kwijt op fl.28. De voortgaande winststijging die CSM in de eerste helft van het lopende boekjaar heeft geboekt, maakte weinig indruk. De koers moest twee kwartjes terug naar fl.82,60. De forse winstverbetering bij Hollandia Kloos duwde de prijs fl.2 op naar fl.520, waarna een advieskoers volgde van fl.525. Van Berkel kon zich 15 cent herstellen tot fl.3,85. Gelderse Papier zette de opmars voort met fl.2 naar fl.72 en ook Samas kon weer een gulden aan de koers toevoegen op fl.72,50. Ubbink was fl.2 beter op fl.95. Koppelpoort was fl.8 in reactie op fl.344. Weweler verloor fl.1,30 op fl.73,80. Frans Maas moest drie dubbeltjes op fl.119,70, waarna het transportfonds ruim een uur uit de notering ging in verband met de aankondiging van een claimemissie van een op acht. De hele dag uit de notering was IBB-Kondor. Dit kleine aannemingsfonds wordt als rijp voor algehele overneming beschouwd. Maandagmiddag werd IBB tevergeefs fl.14 hoger gevraagd op fl.635. Overigens is 51 procent van de aandelen al in een hand, die van Amlyn Holding.

De handel belandde later op een laag pitje, waarbij de koersverschuivingen minimaal bleven. Internatio vergrootte de winst tot fl.2,70 op fl.95, maar ACF en Nutricia brokkelden verder af.

TOKIO. Het Nikkei-gemiddelde van 225 geselecteerde aandelen verloor vanochtend 45,61 punten oftewel 0,14 procent en sloot op 31.997,01. Tussentijd in de handel stond de Nikkei nog op meer dan 70 punten winst. Maar in de middaghandel deden winstnemingen de markt weer snel dalen.

NEW YORK. De effectenbeurs van New York heeft gisteren een record bereikt, maar het ging niet van harte. Het Dow-Jonesgemiddelde kon een stijging van 54 punten eerder op de dag niet vasthouden. De Dow sloot 19,96 punten hoger op 2821,53. Het vorige hoogtepunt van 2810,15 punten dateert van 2 januari.

Wall Street begon aarzelend. Winstnemingen en een vervolgvraag op de winst van vrijdag hielden elkaar in evenwicht. Koopprogramma's en 'normale' vraag naar aandelen zorgden na ruim een uur voor een wat grotere stijging van de Dow Jones. Na ruim drie uur handel stond de Dow zelfs 54 punten boven het slotpeil van vrijdag. Daarna ging het onder invloed van door de computer aangegeven verkoopprogramma's bergafwaarts.

De omzet was met 228 miljoen aandelen opnieuw bijzonder groot. Vrijdag werden zelfs 236 miljoen aandelen verhandeld. Er sloten 1061 verhandelde fondsen hoger tegen 527 lager.