Zinderend afscheid van Como Brothers

AMSTERDAM, 14 mei - De 'onderman' is groot en gezet, de 'bovenman' klein en tenger. Samen trokken zij vijfenveertig jaar langs circussen en variete-theaters. Hoewel ze geen broers zijn, delen ze al sinds jaar en dag het leven als The Como Brothers. Cor van Veldhoven en Rijk Hoedt behoren tot het zeldzame soort van parterre-acrobaten dat geen ballen, rekstokken of andere instrumenten nodig heeft om zijn behendigheid te bewijzen. Het enige hulpmiddel dat ze in hun lange carriere aanwendden was de 'perche', de stang waarmee Cor zijn compaan acht meter hoog in evenwicht hield.

Op de lijst van circussen waarvoor zij werkten staan de namen van Mullens, Strassburger, Althoff, Sarrasani, Sir Robert Fossett, Billy Smart en het Staatscircus Bulgarije. Getuige hun wervingsfolder ('15 minuten wereldvariete!') maakten ze niet alleen furore in het Nederlandse 'schnabbelcircuit', maar ook op podia in Kairo, Kopenhagen, Madrid, Athene, Berlijn en Brussel. De 'meesters in de acrobatiek' werden twintig jaar geleden benaderd door leden van het Amsterdamse Werkteater; het begin van een late roeping als docenten in de evenwichtskunst. The Como Brothers gaven les aan de leden van elf theatergroepen en aan de leerlingen van zes academies voor kleinkunst, dans en mime.

Gisteravond viel het duo ovationeel applaus ten deel van een zaal die grotendeels was gevuld met door The Como Brothers opgeleide boven- en ondermannen. In het voorprogramma traden oud-leerlingen op als Helmert Woudenberg, Peter Faber, het Trio Legato, Het Kleine Flippen en de gebroeders Groothof. In de finale van het jubileumprogramma lieten de evenwichtskunstenaars, samen met zoon Roel van Rijk Hoedt, nog een keer hun kunsten zien: de onderman jongleerde met de bovenman ('mijn klokkie', zoals Cor zijn makker pleegt te noemen) als waren het 'saltimbanques' van een jaar of twintig. De zaal zinderde van geestdrift toen Cor zijn compaan in de eenarmige handstand hoog boven zich uit tilde. Nu de 'hoogleraren in de acrobatiek' met VUT gaan constateerde ceremoniemeester Woudenberg dat hun rollen definitief wisselen: omdat het duo - samen met Stien, Rijks vrouw - in Haarlem een huis bewoont, met Cor als bewoner van de hoogste etage, 'is Cor vanaf nu de boven- en Rijk de onderman'.