VENTERSDORP - Leden van de extreem-rechtse ...

VENTERSDORP - Leden van de extreem-rechtse Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) zijn begonnen met militaire oefeningen. Volgens AWB-leider Eugene Terre Blanche bereiden zijn aanhangers zich voor op een 'burgeroorlog in Zuid-Afrika'. Buitenlandse journalisten konden dit weekeinde een bezoek brengen aan het trainingskamp van de AWB in Ventersdorp, 180 kilometer ten westen van Johannnesburg. De mannen, gekleed in khaki-uniformen die zijn voorzien van swastika-achtige emblemen, marcheerden er met wapenstokken, terwijl hun vrouwen en kinderen op de schietbaan oefenden. Volgens Terre Blanche, een ex-politieman die de AWB in 1973 heeft opgericht, staat de burgeroorlog voor de deur omdat president Frederik de Klerk 'is begonnen met de uitverkoop van de blanke belangen'.

De AWB wil de strijd opnemen tegen het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) van Nelson Mandela. 'Dit land is niet van De Klerk of van Mandela', aldus Terre Blanche voor 300 oefenende militanten. 'Dit land is van God, aan ons gegeven en wij zullen het verdedigen'.

De AWB is in maart, na de vrijlating van Mandela, begonnen met de eerste trainingskampen. De Zuidafrikaanse regering heeft Terre Blanche opgeroepen 'de militaire oefeningen te staken'.

(Foto AP)