V.d. Broek voorstander nieuwe raket

DEN HAAG, 14 mei - Minister Van den Broek (buitenlandse zaken) vindt het noodzakelijk dat de voorbereidingen worden voortgezet voor de ontwikkeling van een nieuwe raket voor de NAVO-strijdkrachten in Europa. De Verenigde Staten werken aan de Tactical Air-to-Surface Missile (TASM), die met een nucleaire lading onder vliegtuigen kan worden geplaatst en een bereik heeft van 500 kilometer. In de plannen van de VS wordt de raket onder meer geplaatst op de vliegbasis Volkel.

De Verenigde Staten besloten twee weken geleden de Lance-raket met een bereik van 120 kilometer niet te moderniseren. Binnen de NAVO wil een aantal landen van de nucleaire artillerie af, desnoods eenzijdig. Van den Broek toonde zich gisteren in een vraaggesprek in het NOS-programma Capitool tegenstander van een kernwapenvrij Europa. Waarom, zo vroeg hij zich af, zou West-Europa volledig moeten afzien van kernwapens als de Sovjet-Unie wel kernbewapening behoudt? Hij hield wel een pleidooi voor onderhandelingen tussen Warschaupact en NAVO om tot een zo laag mogelijk minimum aan kernwapens te komen. Ook de verspreiding van kernwapens buiten Europa dient volgens Van den Broek te worden tegengegaan.