PSV versterkt zich door aantrekken van Bosman en Koeman

EINDHOVEN, 14 mei - PSV heeft voor ruim 6,5 miljoen gulden de internationals Erwin Koeman en Johnny Bosman van KV Mechelen overgenomen. Koeman tekende voor drie seizoenen, tot juli 1993, Bosman voor vier, tot juli 1994. Bosman koos met PSV voor zekerheid. 'Ik ben niet zo'n avontuurlijk type.'

Hij had de keuze uit Liverpool ('Engels voetbal trekt mij niet'), Real Sociedad ('spreekt mij niet aan'), Anderlecht ('bood te weinig'), Bordeaux ('in de Franse competitie word je lui') en had geen trek te wachten op een aanbod van een Italiaanse club. Van Cruijff had hij niets vernomen.

Bovendien maakte PSV bekend dat aanvoerder Eric Gerets zijn contract verlengde met drie jaar, waarvan een als spelers en de laatste twee als lid van de technische staf. Ook Hans Dorjee tekende bij. Voor een jaar. Als assistent van de nog te benoemen technisch directeur, met als werkterrein het eerste elftal.

De naam van de technisch directeur werd niet vrijgegeven. Voor die functie is de Engelse bondscoach Bobby Robson in de markt. Robson kondigde zaterdag na de finale van de FA-Cup in Londen aan na de wereldtitelstrijd in Italie zijn huidige functie neer te leggen. Hij was gezwicht voor een lucratieve aanbieding uit het buitenland.

De miljoenen verslindende investeringen moeten mogelijk gemaakt worden door verkopen. Het vertrek van Wim Kieft is zeker. Bosman kreeg min of meer die toezegging. Kiefts transferprijs ligt officieel op zes miljoen gulden, maar makelaars weten dat PSV bereid is tot onder de vier miljoen te zakken. Nantes, FC Koln, Bari en Genua hebben belangstelling voor de spits. PSV is nog niet benaderd.

Met Kieft moeten nog meer spelers vertrekken. Het liefst vrijwillig, zoals Lerby en Nielsen. 'We willen de selectie terugbrengen naar zeventien man', aldus Ploegsma. Namen van spelers gaf hij niet. 'Daarover moeten we ons nog beraden.'

Het is evenwel een publiek geheim, dat Kalusha, Chovanec, Boerebach, Koot en Linskens vrij zijn met een andere club te onderhandelen. Van die vijf mogen er een of twee vertrekken. Dat ook de begin van het seizoen voor vijf miljoen gulden van FC Koln overgenomen Povlsen in de aanbieding is sprak Ploegsma tegen.

Van de huurlingen worden Veldman (Willem II) en Lodewijks (FC Groningen) aan de eigen selectie toegevoegd. Lodewijks neemt de plaats in van Fortuna-doelman Hesp, wiens komst financieel niet langer haalbaar was na de entree van Bosman en Koeman. De overige verhuurde spelers mogen weg of worden gestald bij Sparta, de nieuwe satelliet-club van PSV. Naast Bosman en Koeman is PSV op zoek naar een verdediger van internationaal kaliber.