Politie confisqueert 90 ton onderdelen; Italie ontdektmateriaal voor Iraaks superkanon

ROME, 14 mei - De Italiaanse politie heeft 90 ton materiaal in beslag genomen dat bestemd zou zijn voor het superkanon dat Irak zou willen bouwen. Italiaanse staatsbedrijven hadden volgens de politie in totaal orders voor onderdelen ter waarde van bijna acht miljoen gulden. Woordvoerders van de carabinieri zeiden dat de onderdelen bestemd lijken te zijn voor het staartstuk van een enorm kanon. Eerder zijn in Engeland lange buizen in beslag genomen die de loop van het kanon hadden moeten vormen. Een woordvoerder van de staalgieterij Societa delle Fucine, onderdeel van de staatsholding IRI, zei dat zijn bedrijf dacht dat de Iraakse order bestemd was voor een petrochemische fabriek. Hij vertelde dat de order acht maanden geleden was geplaatst door een functionaris van de Iraakse ambassade in Rome.

Vrijdag legde de politie beslag op containers met 75 ton aan onderdelen in de haven van Napels. De containers hadden zondag moeten vertrekken naar de Jordaanse havenstad Aqaba om van daaruit over land te worden vervoerd naar Irak.

Zaterdag werden 15 ton onderdelen en documenten in beslag genomen bij de staalgieterij in het stadje Terni, bij twee bedrijfjes in Brescia waar een deel van het werk was uitbesteed, en in particuliere huizen in Rome. Volgens de politie blijkt uit de documenten dat een deel van de oorspronkelijke order al is afgeleverd. Onderzocht wordt nu welke bank de exportgaranties heeft gegeven. De Banca Nazionale del Lavoro, waarvan het filiaal in de Amerikaanse stad Atlanta op grote schaal ongeautoriseerde exportkredieten voor Irak heeft verleend, ontkende in een korte verklaring 'categorisch' dat zij exportkredieten heeft verleend voor de aankoop van materiaal van de Societa delle Fucine. Later deze week worden Britse experts in Rome verwacht om de onderdelen die in beslag zijn genomen, te onderzoeken. Ook de Belgische regering heeft Italie om nadere informatie gevraagd. Op 22 maart werd in Brussel de Amerikaans-Canadese wapendeskundige Gerald Bull vermoord, die de geestelijke vader is van het superkanon en wiens bedrijf Space Research Company de contacten met de Britse buizen-leveranciers onderhield. Een Belgische munitiefabriek, Poudriere Reunie Belge, zou ook bij de zaak van het superkanon zijn betrokken.

    • Marc Leijendekker