Katterige sfeer bij werknemers Philips

EINDHOVEN, 14 mei - Zoals overal heerst er ook in Eindhoven de wat katterige sfeer van de maandagochtend. Het is half acht. Philips-werknemers begeven zich naar de gigantische complexen. Twee uur later zal officieel bekend worden dat president C. J. van der Klugt van de raad van bestuur zal aftreden.

De scepsis aan de poorten is vrij aanzienlijk. Een 48-jarige gereedschapsmaker van de metaalwaren- annex kunststoffenfabriek PMF: 'Ik denk niet dat het aftreden van Van der Klugt zal helpen als de anderen op hun luie gat blijven zitten. Er zitten in de top veel te veel onbekwame mensen. En wat Timmer (de nieuwe president red.) betreft: dat zal ook wel zo'n slavendrijver zijn.'

Een 30-jarige natuurkundig ingenieur, sinds vier jaar werkzaam in de afdeling voorontwikkeling van Consumer Electronics: ' Het is volkomen terecht dat Van der Klugt moet vertrekken. Eerst houdt hij de aandeelhouders voor dat het zo goed gaat met de onderneming en kort daarop komen de verontrustende cijfers over het eerste kwartaal. Dat had zo'n man toch moeten weten. In Timmer heb ik het grootste vertrouwen. Dat is een nuchtere man met grote zakelijkheid die Consumer Electronics uit de rode cijfers hielp. Die heeft een grote reputatie. Met Licht zijn wij de divisie die winst voor de onderneming maakt.'

Een vrouw, die achttien jaar bij het concern werkt: 'Ik maak me niet zo ongerust. Laat komen wat komen moet. Alleen onbegrijpelijk dat de mannen in de top zo laat pas inzagen dat er slechte cijfers zaten aan te komen.'.

Een mannelijke collega: 'Die cijfers hebben mij niks verrast. Ik vraag me alleen af of ze echt zo slecht zijn of dat men ze gebruikt als een stok om er nieuwe reorganisaties mee te rechtvaardigen.'

In zijn afdeling werd drie jaar geleden al het mes gezet. Ze hebben nu nog altijd vijftig mensen teveel. Die zullen er nu ook wel uit moeten.'

Een 37-jarige storingzoeker bij Consumer Electronics, sinds vijftien jaar in dienst: 'Als je alles op een rijtje zet, dan moeten er fouten zitten in de top. Dit bedrijf is veel te bureaucratisch. Je wordt altijd van het kastje naar de muur gestuurd. Er klopt niks van de bedrijfsvoering. We hebben op een afdeling twee afdelingschefs. Toch hebben ze bij de reorganisaties practisch alleen meer gekapt in de werkvloer. Timmer heb ik liever niet. Die lijkt me te ver te gaan.'

Een 23-jarige medewerker van de ontwikkelingswerkplaats van Consumer Electronics: 'Het verbaasd me wel, want een paar maanden geleden zei men nog dat het allemaal zo hartstikke goed ging'. Een collega van de logistiek: 'We wisten best dat het helemaal niet goed ging. Waar vandaan anders al die reorganisaties'?

Een hoger personeelslid bij de afdeling personeelzaken en arbeidsverhoudingen: 'Van der Klugt alleen weg? Ik denk niet dat dat veel zal helpen. De groepsraad, waarvan hij maar ook Timmer lid van zijn, is verantwoordelijk, dus er zullen waarschijnlijk meer koppen vallen.'

Behalve die van Van der Klugt is dat de kop van dr. G. Lorenz, zoals even later op de persconferentie blijkt.

Daar zegt voorzitter dr. W. Dekker van de raad van toezicht ' Als de werkelijkheid zo ontzettend ver afwijkt van de verwachting, dan mag je wel spreken van een vertrouwenscrisis. Zonder mensen als Van der Klugt en Lorenz aan te wijzen als de zondebokken, willen we met onze ingreep toch laten zien dat ook de top bij dit concern niet onaantastbaar is, in tegenstelling tot wat critici wel menen.'

Een woordvoerder van de Industriebond FNV vanmorgen: 'Waar de top het verknald, mogen werknemers niet de dupe worden van weer nieuwe reorganisaties.'

    • Max Paumen