Jean-Marie Le Pen krijgt extra politiebewaking

PARIJS, 15 mei- Jean-Marie Le Pen, de leider van het Franse extreem-rechtse Front National, heeft sinds gisteren extra politiebewaking gekregen van de socialistische minister van binnenlandse zaken, Pierre Joxe. Vele beschuldigende vingers wijzen na de ontwijding van de joodse begraafplaats in Carpentras in de richting van Le Pen en zijn partij. Minister Joxe gaat voorop. Hij zei dit weekeinde: 'Le Pen is een van de schuldigen, niet van de daden van Carpentras, maar van alles wat ophitste tot de racistische haat van de laatste jaren.' Een andere minister, de centrumpoliticus Jean-Pierre Soisson, zei gisteren: 'Le Pen heeft de deur opengezet voor alle ontsporingen'.

Andre Lajoinie, communistisch fractieleider, ziet in Le Pen een nieuwe Goebbels. Marcel Debarge, nummer twee in de socialistische partij stelt voor 'partijen van een fascistisch karakter te verbieden'.

Pierre Mauroy, nummer een van de partij, zegt fijntjes: 'Om het stro in brand te steken heb je iemand nodig die de lucifer gooit'.

En Simone Veil noemt het Front verantwoordelijk voor het 'zieke klimaat in Frankrijk'. Kalmerende geluiden zijn er ook te horen. Oud-premier Jacques Chirac (gaullist) reageerde al snel: 'We zijn allemaal verantwoordelijk'.

En de voorzitter van de Raad van State, Robert Badinter, stelde gisteren: 'Frankrijk is geen anti-semitisch land, maar er zijn anti-semieten en racisten.' En Le Pen zelf? Hij wijst in toespraken en interviews op zijn beurt de beschuldigende vinger naar 'de communisten en islamitische groepen'. Tussendoor beschuldigt hij ook 'de socialistische prefect van politie in Marseille' van een aanslag in 1983 op een synagoge. Tegen de suggesties om zijn partij onwettig te verklaren fulmineert hij: 'Het lijkt hier wel Nicaragua'. Op minister Joxe is hij, ondanks de versterking van zijn lijfwacht, zeer gebeten. 'Als er in Japan een trein ontspoort, treedt de minister van vervoer af. Hier treedt een minister, die een aanslag niet kan voorkomen, niet af, maar gaat zelfs de rol van openbare aanklager spelen.'